10 • 07 • 2009

Meža olimpiādes čempioni izcīna ekspedīciju uz Norvēģiju

Meža olimpiādes finālā Tērvetes dabas parkā noskaidrotas 3 labākās skolu komandas no visas Latvijas, kas augustā dosies dabas ekspedīcijā uz Norvēģiju. Lai kļūtu par Meža olimpiādes čempioniem, skolēniem kopā ar skolotājiem bija vienas dienas laikā jāpierāda savas zināšanas, varēšanu un erudīciju visās ar mežu saistītajās jomās. Sižetu par atraktīvo sacensību norisi ikviens varēs vērot 11. jūlija TV raidījumā "Vides fakti", ar atkārtojumu 15. jūlijā. 

 

Meža olimpiādes 2009 finālā, kas notika 7. jūlijā Tērvetes Dabas parkā un noslēdzās ar apbalvošanu Jaunmoku pilī, īpašās koka medaļas sīvā konkurencē ieguva Zemītes pamatskola no Tukuma rajona, kā arī divas Madonas rajona skolas - Bērzaunes pamatskola un Degumnieku pamatskola, kuras skolēni Megija Rauza un Pauls Bārbals kopā ar skolotāju Mudīti Bodžu tika sumināti kā Meža olimpiādes 1.vietas ieguvēji.

 

 

 Att. Fināla pirmās vietas ieguvēji nosaka koku sugu, vecumu un augšanas apstākļus, izzinot koka ripas.

 

Finālā dalībniekiem bija ne vien jāatbild uz dažādiem āķīgiem jautājumiem par mežu un meža nozari, bet arī kopā ar Tērvetes parka dzīvajiem tēliem - Meža māti, Rūķu mammu, Sīkstulieni un Raganiņu jānoskaidro, vai parks ir arī mežs, kāda ir Tērvetes upes tīrība, cik augstas priedes aug Tērvetē, kā uzbūvēt ekoloģisko māju un kā ātrāk atrast mušmires, orientējoties Raganu silā. Fināla noslēgumā skolēni kopā ar skolotājiem prezentēja savus piedzīvojumus, veidojot Mammadaba dienasgrāmatu. Visam pa vidu dalībniekus filmēja Vides filmu studija un intervēja dabas pētnieks Māris Olte.

 

Tā rezultātā Meža olimpiādē 2009 pirmās sešas vietas ieguva:

  1. Degumnieku pamatskolas skolēni Megija Rauza un Pauls Bārbals, skolotāja Mudīte Bodža
  2. Bērzaunes pamatskolas skolēni Inga Guļbinova un Kristaps Mežvinskis, skolotāja Gunta Beloraga
  3. Zemītes pamatskolas skolēni Artūrs Ostrovskis un Dace Bergmane, skolotāja Olita Tutiņa
  4. Zaķumuižas pamatskolas skolēni Santa Loseva un Māris Teivāns, skolotāja Ināra Kleinberga
  5. Ventspils 4.vidusskolas skolēni Toms Kārlis Miezis un Madara Brūvele, skolotāja Daiga Galauska
  6. Kuldīgas 2.vidusskolas skolēni Paula Ķirse un Kristaps Bērziņš, skolotāja Sanita Miltoviča

Finālistus ar balvām šogad īpaši atbalstīja sporta preču firma "Hi-tech", dāvinot visiem dalībniekiem mugursomas un nūjas, kas piemērotas kalnu pārgājieniem.

 

Kopumā šogad "Meža olimpiādē" tika iesniegti 164 darbi no 108 skolotājiem visā Latvijā. Pusfinālā iekļuva sešas labākās skolotājas, kuras kopā ar savām klasēm maijā devās izglītojošās ekskursijās uz Mammadaba objektiem, kur tika noskaidroti finālisti - apķērīgākais puisis un meitene no katras klases. 

 

 

 Att. Fināla dalībnieki pēc spraigajām sacensībām Tērvetes dabas parkā kopā ar žūriju un pasākuma vadītājiem.

 

 

AS "Latvijas valsts meži" izsaka pateicību par radošo atbalstu kompetentajai Meža olimpiādes fināla žūrijas komisijai, kuru veidoja meža un izglītības nozares eksperti:

  • Māra Mīkule – LR Zemkopības ministrija, Meža politikas departamenta pārstāve
  • Velga Kakse - LR Izglītības un zinātnes ministrija Valsts izglītības satura centrs, Vides izglītības speciāliste
  • Lelde Vilkriste – SIA „Stora Enso Mežs”, Mežzinātņu doktore
  • Dagnija Lazdiņa – Mežzinātnes institūts „Silava”, ISEC kursu dabaszinībās lektore – multiplikatore, skolotāja
  • Normunds Namnieks – AS "Latvijas valsts meži" Tērvetes dabas parka vadītājs

Meža olimpiādi nacionālā mērogā jau trešo gadu organizē a/s „Latvijas valsts meži” vides izglītības programmas „Izzini mežu” ietvaros. Meža olimpiādes mērķis ir rosināt pamatskolas skolotājus iekļaut vispārējās izglītības mācību priekšmetos tēmas un pasākumus, kas saistīti ar zināšanu, pieredzes un iemaņu gūšanu, skolēniem esot tiešā saskarē ar mežu, apkārtējo vidi. Vairāk informācijas www.mammadaba.lv sadaļā Meistarklase.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Zute-Abizāre

LVM Komunikācijas projektu vadītāja

Tel. 67805432