19 • 06 • 2009

Cūkmens aicina Jāņos atpūsties dabai draudzīgi – nemēslot un šķirot pēcsvētku atkritumus

Vasaras saulgriežus iedzīvotāji visbiežāk izvēlas sagaidīt tieši dabā – atpūšoties, kurinot ugunskurus vai piknikojot. Lai daba nepārvērstos par pēcsvētku atkritumu izgāztuvi, a/s „Latvijas valsts meži” (LVM) un tīru mežu uzraugs Cūkmens, aicina iedzīvotājus Līgo svētkus svinēt dabai draudzīgi, neatstājot aiz sevis tipisko pēcJāņu ainavu – melnos atkritumu maisus, stiklu un plastmasu.

 

Ikviens atpūtnieks tiek aicināts rūpēties par dabu, kā arī cienīt sevi un citus, uzņemoties atbildību par svinību vietas sakopšanu pēc svētkiem. LVM aicina iedzīvotājus savā „svētku plānā” iekļaut un ņemt vērā elementārus, taču ļoti būtiskus kārtības noteikumus:

 

-         dodoties prom no svinību vietas, savākt atkritumus

-         šķirot tos, paredzot atsevišķus maisus papīram, stiklam un plastmasai

-         sašķirotos atkritumus izmest speciāli tam paredzētos konteineros

 

Lai saudzētu dabu, cilvēki plastmasas trauku vietā tiek aicināti izmantot papīra traukus, savukārt plastmasas ēdamrīku vietā – koka dakšiņas un nazīšus. Tieši plastmasa - maisiņi un pudeles - ir Latvijas mežos visbiežāk sastopamie atkritumi. Atšķirībā no dabai draudzīgu materiālu izmantošanas, plastmasas izstrādājumi nesadalās vismaz 200 gadus, radot kaitējumu apkārtējās vides un cilvēku veselībai.

 

Lai mazinātu nepārstrādājamo atkritumu apjomu Latvijas mežos, Cūkmens ir uzsācis atkritumu šķirošanas kampaņu jeb „Šķirolūciju“. Tās ietvaros pie visiem Rimi hipermārketiem Rīgā uzstādīti atkritumu šķirošanas konteineri. Cūkmens prognozē, ka kopīgiem spēkiem šķirojot, Latvijas dabai tiktu aiztaupīti līdz pat 1000 tonnām atkritumu.

 

AS „Latvijas valsts meži“ novēl jaukus un lustīgus Jāņus, neaizmirstot par šo svētku būtiskākās sastāvdaļas – Latvijas dabas - sirdsmieru un labsajūtu!

 

Vairāk informācijas:

Tomass Kotovičs

E: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Tālr.: 67805432

www.lvm.lv