20 • 04 • 2009

TALCINIEKI CŪKMENU SAGAIDA AR DZIESMĀM, ZUPU UN ATKRITUMU KALNIEM

Lielās Talkas dienā Cūkmens sēdās cūkmobīlī un devās uz Vidzemes pusi raudzīt, kā strādā Krimuldas, Brenguļu un Kauguru pagastu talcinieki. Pārsteigumi „Latvijas valsts mežu” supervaroni sagaidīja katrā talkošanas vietā – vieni cienāja ar ugunskurā ceptām desiņām, otri – lepojās ar milzīgu savākto atkritumu kaudzi, un vēl citi – griezās dejā paša Cūkmena vadībā.

 

Vispirms Cūkmens devās uz Pīļezeru, kur pats ar savām šķeltnadža ķepām pieskrūvēja jauno informācijas plāksni – kāds ļaundaris šī gada janvārī iepriekšējo stendu bija nodedzinājis. Pīļezera apkaime Cūkmenam vienmēr ir bijusi īpašām atmiņām saistīta – tieši tur pirms vairāk nekā trīs gadiem notika brīnumainās pārvērtības, kad viņš no parasta cilvēka tika pārburts par cūku. Supervaronis ar prieku secināja – kopš pēdējās viesošanās reizes Pīļezers pārvērties līdz nepazīšanai, un arī talciniekiem darba nav bijis daudz, jo vismaz šajā mežā atpūtnieki ir iemācījušies sakopt savu atpūtas vietu.

 

Pa ceļam uz Valmieras rajona Brenguļu pagastu, Cūkmena sirdij patiesā sajūsmā lika ietrīsēties daudzie spilgtajās vestēs tērptie talcinieki, kas bija redzami ar maisiem rokās, centīgi apstaigājot ceļmalas un vācot izmestos atkritumus. Brenguļu pagastā Cūkmenu pārsteidza lielais čaklo strādnieku bariņš – vairāk nekā četrdesmit talcinieki savu darbu jau bija padarījuši un nu mielojās ar godam nopelnītu, uz ugunskura gatavotu zupu. Brenguļu iedzīvotāji bija savākuši milzīgu kaudzi atkritumu, kas gluži kā debesskrāpis slējās gandrīz divu metru augstumā.

 

„Arī tu par cūku kļūt vari katrā laikā!” ar šādu dziesmu Lielās Talkas dienā Cūkmenu sagaidīja Valmieras rajona Kauguru pagasta talcinieki. Kad rozā varonis ieradās Mūrmuižas centrā, kas pēc vietējo stāstītā esot Kaugura pagasta galvaspilsēta, šķita, ka Cūkmens ieradies lauku zaļumballē – kāds skanīgas balss īpašnieks mikrofonā dziedāja dziesmu par rukšiem, kamēr visi pārējie – gan lielie, gan mazie talcinieki, balansējot ar zupas bļodiņu vienā un karoti – otrā rokā, mūzikas ritmā grozīja gurnus. Talcinieki stāstīja un rādīja Cūkmenam paveikto – jauniešu kompānija esot sakopusi ezera krastus, izveidojot kāpnītes un savācot atkritumus, kamēr pārējie sakopuši pagasta teritoriju.

 

Kā atzīst Tomass Kotovičs, AS „Latvijas valsts meži” Komunikācijas daļas vadītājs, „Ir patiess prieks redzēt, ka ar katru gadu talcinieku skaits arvien palielinās – tie, kas piedalās talkās, paši vairs nemetīs izlietotās plastmasas pudeles un papīrus zemē, jo būs pieredzējuši, ko nozīmē citu atstāto atkritumu vākšana. Vēl jo vairāk priecē fakts, ka talkās aktīvi strādā bērni un jaunieši – tas vieš pamatotas cerības, ka pēc gadiem Latvija kļūs par vienu no sakoptākajām valstīm Eiropā.”

 

Statistika par  Lielās Talkas dienā Latvijas mežos kopumā savāktajiem atkritumiem tiek vēl apkopota.

 

 

Vairāk informācijas:

Tomass Kotovičs, LVM Komunikācijas daļas vadītājs

Tel. 7805432