03 • 03 • 2009

Uzbūvēts rekordliels meža ceļu daudzums

AS „Latvijas valsts meži” (LVM) 2008. gadā ir veikusi būvniecību un nodevusi ekspluatācijā 716 km meža autoceļu. Šāds apjoms viena gada laikā līdz šim vēl nebija uzbūvēts ne tikai LVM darbības laikā, bet visā Latvijas pastāvēšanas vēsturē.

Kvalitatīvi un izturīgi ceļi ir galvenais priekšnosacījums, lai nodrošinātu prognozējamu un regulāru koksnes plūsmu, tādējādi veicinot Latvijas mežu nozares konkurētspēju pasaulē.

Līdz šim brīžos, kad tirgus situācija ir bijusi labvēlīga un uzņēmums no saimnieciskās darbības ir guvis peļņu, uzņēmuma vadība ir pieņēmusi ļoti būtiskus lēmumus – investēt meža infrastruktūras attīstībā. Brīžos, kad tirgus situācija nav investīcijām labvēlīga, ir nepieciešams papildu uzmanību pievērst meža autoceļu saudzīgai ekspluatācijai un ikdienas uzturēšanas darbu veikšanai. Pareizi plānojot un veicot ikdienas uzturēšanas darbus, mums ir iespēja ilgtermiņā būtiski pagarināt meža autoceļu kalpošanas laiku.

 

2008. gadā LVM ar darbu nodrošināja 62 uzņēmumus, kas kopā izpildījuši 270 līgumu par meža infrastruktūras objektu (ceļu, tiltu, meliorācijas sistēmu u. tml.) būvi vai rekonstrukciju. Vairāki no šiem uzņēmumiem, pateicoties tieši sadarbībai ar LVM, ir nokļuvuši laikraksta „Dienas Bizness” veidotajā strauji augošo uzņēmumu jeb Gazeļu sarakstā. Piemēram, SIA „Palsams” ierindojies 7. vietā Kurzemes reģionā, SIA „Liepas Z” – 18. vietā Latgales reģionā, bet SIA „VIA Mežs” un SIA „Sorma” – attiecīgi 16. un 19. vietā Vidzemes reģionā.

2009. gada sākumā uzņēmumā izveidots meža autoceļu reģistrs, kurā iekļauti 9738 km meža ceļu.

 

 

 

Tomass Kotovičs

LVM Komunikācijas daļas vadītājs

67805432