05 • 03 • 2008

Andris Balodis kļuvis par Zviedrijas Karaliskās lauksaimniecības un mežsaimniecības akadēmijas biedru

AS „Latvijas valsts meži” struktūrvienības  „LVM Apaļkoksnes piegādes” direktors, Andris Balodis kļuvis par Zviedrijas Karaliskās lauksaimniecības un mežsaimniecības akadēmijas (Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien) ārzemju biedru darbam mežsaimniecības sekcijā.

 

Šī akadēmija nav klasiska mācību iestāde, bet tā apvieno dažādus cilvēkus ar zināšanām. Pašreiz tā apvieno aptuveni 500 biedru, no kuriem 380 ir Zviedrijas pilsoņu, 120 – ārzemju pilsoņu, un 15 cilvēki pastāvīgi strādā akadēmijā. Par biedriem cilvēki ir līdz 65 gadu vecumam, savukārt vietu skaits saskaņā ar statūtiem ir limitēts. Jaunu biedru uzņemšanu ik gadu pārskata, izvērtējot to, cik vietu ir atbrīvojies, kā arī ievērojot to, kādas kompetences un zināšanu pašreiz trūkst un kuras varētu iegūt, uzņemot jaunus biedrus papildus.

Akadēmija ir tikšanās vieta zaļajam sektoram – zinātnei un praktiskai pieredzei, platforma, vieta, kur tiek diskutēti dažādi viedokļi, jo tā ir viena no akadēmijas privilēģijām – diskutēt, nevis pieņemt lēmumus. Tās darbības pamatā ir konferenču, semināru un īstermiņa projektu, darba grupu organizēšana, sekciju darba sanāksmes, izpētes braucieni, atzinumu sniegšana par jautājumiem, kas ir svarīgi akadēmijas biedriem un sabiedrībai, kā arī grāmatu izdošana (galvenokārt par lauksaimniecības, mežsaimniecības vēsturi). Veicinot attīstību, akadēmija arī atbalsta zinātni un izglītību, pasniedzot stipendijas, balvas un godalgas praktiķiem, zinātniekiem un zinātnes organizācijām.

Karalisko lauksaimniecības akadēmiju 1811. gadā dibināja Zviedrijas kroņprincis, vēlāk karalis Kārlis XIV Juhans. Pilnībā akadēmija tika izveidota 1813. gada 28. janvārī, kas arī tiek uzskatīts par tās dibināšanas datumu. Sākotnēji akadēmija risināja tikai lauksaimniecības problēmas, bet, laikam ejot un mežsaimniecībai kļūstot svarīgākai tautsaimniecības nozarei, akadēmijas nosaukumā 1956. gadā pievienojās arī vārds „mežsaimniecība

 

Papildus informācija par akadēmiju:

www.ksla.se