28 • 08 • 2007

Tērvetē bērni pārlapo biezo dabas grāmatu

Kas ir dižkoks, kā to izmērīt? Cik Latvijā ir mūžzaļo koku sugu? Vai piepe ir sēne?  Kādi bebram zobi? Vai vēzim ir acis uz kātiņiem? Kāds izskatās savvaļas burkāns? Atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem saņēma mazie dabas izzinātāji vides izglītības dienas nometnē „Mammadabas takās”.

Nometni no 13.-17. augustam Tērvetes dabas parkā organizēja AS „Latvijas valsts meži”. Šovasar tā bija jau otrā ar dabas izpēti saistītā nometne Tērvetē. Nometnes saturs balstījās uz AS „Latvijas valsts meži” izstrādāto vides izglītības programmu „Izzini mežu”.

20 jaunie dabas pētnieki vecumā no 6 – 10 gadiem apvienoja atpūtu ar izzinošām nodarbībām dabā. Mazie dabas draugi devās divās izzinošās ekskursijās: tie apmeklēja Ukru gāršu pieredzējušā vides gida un meža nozares speciālista Agra Ģērmaņa vadībā un Zaļenieku kokaudzētavu. Ukru gārša pārsteidza ar vareno ozolu audzi un sūnu mīkstajiem paklājiņiem, kas bija izklāti visas takas garumā, meža zvēru atstātajiem pēdu nospiedumiem un daudzveidīgo meža pļavu augu valsti. Agris Ģērmanis izrādīja plašo zvērādu un ragu kolekciju, raksturojot katra meža zvēra vizuālo izskatu un uzvedības īpatnības. Savukārt Zaļenieku kokaudzētava pārsteidza ar plašajām dekoratīvo stādu grupām un izsmeļošo gida stāstījumu par mazā koka stādiņa attīstības gaitu.

Nometnes noslēgumā Pasaku mežā pie Sila raganiņas katrs mazais dabas pētnieks saņēma Mammadaba apliecību par aktīvu dalību nometnes pētnieciskajās un radošajās nodarbībās. Bērni kopā ar nometnes pedagogiem un vecākiem, cepot desiņas, malkojot meža augu tēju un mielojoties ar svētku kliņģeri,  kavējās atmiņās par aizraujošiem notikumiem nedēļas garumā.