22 • 06 • 2007

Mammadaba gaida līgotājus!

Mammadaba svin savus lielos svētkus – vasaras saulgriežus. Tas ir laiks, kad Mammadaba ir viskrāšņākā tērpā un gaidīt gaida savus bērnus, lai kopīgi nosvinētu Līgo.

Mammadaba vainagu vīšanā izmanto gan dažādus ziedus, gan ozolu lapas. Vainags, kas pīts no trejdeviņām puķēm un zālēm, ir kā maģisks aplis. Uzlikts galvā, tas pasargā no nelaimēm un slimībām, kā arī atvaira skauģus un nelabvēļus. Un kur gan citur atrast trejdeviņas zāles, ja ne zaļajās Mammasdabas pļavās!

Krāšņākās trejdeviņu zāles Līgo vainagu pīšanai Mammadaba iesaka meklēt Zaķu pļavā Jelgavas rajonā netālu no Vilces muižas, kur esot vismīkstākā zāle, Liepupes pilskalnā Limbažu pusē, kur Līgo naktī iespējams dzirdēt, kā dzied jūra, un dzintara vietā atrast pat dimanta gabaliņu. Savukārt Gārsenes meža parks, gar kuru Dienvidsusējas upe met savus lokus, ir pilns ar Līgo burvību un smaržīgām jāņuzālēm.

Līgo naktī neiztikt arī bez papardes zieda meklēšanas. Teikas vēsta, ka Jāņu naktī jāaiziet uz papardēm un zem tām jāpaklāj zīda nēzdodziņš. Papardes ziedēšanas brīdī tās ziedus vajagot nobirdināt nēzdodziņā. Pēc tam tas jāaizsien un jāpaglabā. Tad var zināt visu, kas notiek pasaulē.

Skaistākos papardes ziedus Mammadaba aicina meklēt Grāfa būdā leišmalē pie Neretas, uz kuru jādodas pa gadsimtiem vecu iemītu taciņu, vai Sventes dabas parkā. Zinātāji stāsta, ka šajā parkā augot tik lielas papardes, ka tās iespējams redzēt pat no skatu torņa augstākās skatu vietas. Tieši šeit vajagot sagriezt mīkstas paparžu slotiņas, ko vēlāk ņemt līdzi uz pirti. 

Nevienam nav noslēpums, ka Līgo nakts jau izsens ir izslavēta kā burvību un nākotnes paredzēšanas nakts. Jaunās meitas un puiši to gaidīt gaidīja, lai uzzinātu, kad paredzētas precības. Ticējums vēsta, ka Jāņu naktī vajagot nopīt divus vainadziņus un pusnaktī tos iemest upē. Ja vainadziņi saiet kopā, tad jātaisās uz precībām. Turpretim, ja vainadziņi aizpeld katrs uz savu pusi, tad būs vēl jādzīvo vecmeitās vai vecpuišos.

Lai izzīlētu savu nākotni, peldinot Jāņu vainagus, Mammadaba jaunās meitas un puišus aicina doties uz Zebrus ezeru Dobeles rajonā netālu no Rīga –Liepāja šosejas, kur saullēktā var peldēties kūpošā ezerā, iegūstot veselību visam gadam. Savukārt uz Kaupēna ezeru Dzērbenes pusē Cēsu rajonā jādodas pēc smukuma – Jāņu rītā līdz ar saules lēktu tajā jāmazgā mute. Romantikas cienītājus Mammadaba gaida Niedrāja ezerā pie Smiltenes, kurā saulītei rotāties tīk visvairāk.

 

 

  
Mammadaba aicina – iemūžini savus krāšņākos vasaras saulgriežu mirkļus un piedalies Mammadaba un portāla „draugiem.lv” rīkotajā fotokonkursā „Līgo kopā ar Mammudabu!”. Konkursa sākums: 25. jūnijs. Labāko un interesantāko fotogrāfiju autoriem Mammadaba dāvinās atpūtu kopā ar ģimeni un draugiem iecienītākajās atpūtas vietās Latvijā.