18 • 06 • 2007

Kalsnavas kokaudzētavā ligzdo pīle

Kokaudzētavās jau pierasts, ka starp dobēm un stādu rindām piemērotas vietas ligzdošanai atrod gan smilšu tārtiņi, gan pat laukirbes. Tačupēdējie notikumi Kalsnavas kokaudzētavā sāk ieviest būtiskas izmaiņas priekšstatos par vietu, kuru putni varētu izvēlēties kā piemērotu ligzdošanai. Šoreiz runa ir par mežapīli, kas ligzdu iekārtoja starp klinšrozīsu stādu podiem jaunstādu pieaudzēšanas poligonā.

Šoreiz runa ir par mežapīli, kas ligzdu iekārtoja starp klinšrozīsu stādu podiem jaunstādu pieaudzēšanas poligonā. No cilvēka viedokļa raugoties šī nav pati mierīgākā vieta, jo garām nepārtraukti pārvietojas dažādas tehnikas vienības, kokaudzētavas darbinieki no blakus esošajām dobēm atlasa stādus realizācijāi, visbeidzot ligzdas vietai pāri brauc laistīšanas iekārta, kas pārdrošo perētāju regulāri aprasina. Bet pīle visu šo jezgu uztver pilnīgā mierā, it kā no viņas viedokļa tā tam arī vajadzētu būt.

Šāda aina bija vērojama vairākas nedēļas līdz beidzot 11. jūnijā parādījās mazuļi. Cik to īsti ir, pagaidām neviens droši pateikt nevar, jo māte pārgalvīgos skriet gribētājus veikli paslēpj zem spārniem.

Arī fotografēties viņa tā īsti nevēlējās, vien šņāca un mēģināja ieknābt fotoaparātā.

Lai mazuļiem nodrošinātu viņu iespējamo vēlmi papeldēt, tehnisko iekārtu meistars Dainis Kreilis starp stādu dobēm pat ir ierīkojis speciālu baseinu.

Gaidīsim, kas notiks tālāk. Bet ka būs jādara, ja šo ligzdvietu citu gadu sāks izvēlēties vairāk perētāju?