12 • 06 • 2007

Valsts mežu apsaimniekotāji runā par globālām klimata pārmaiņām

Jūnija sākumā Skotijā notika ikgadējā, valsts mežu apsaimniekotāju konference, kurā piedalījās arī AS "Latvijas valsts meži" pārstāvji. Šī gada konferences galvenās tēmas bija mežu loma globālā klimata pārmaiņu mazināšanā un atjaunojamās enerģijas ražošana no koksnes.

Meži pasaulē ik gadus piesaista 4 500 tonnas ogļskābās gāzes (CO2) un konferencē tika iezīmēts, ka meži ir ļoti nozīmīgs instruments politiskai un ekonomiskai rīcībai, lai, no vienas puses, mazinātu globālā klimata pārmaiņas, un no otras puses, cīnītos ar šo pārmaiņu sekām.

Attiecībā uz „zaļās” enerģijas ražošanu no koksnes atliekām tika secināts, ka šī ir ļoti strauji augoša nozare, it īpaši Eiropā. Tika izdiskutēti piemēri, kur jau veiksmīgi darbojas koksnes šķeldas koģenerācijas stacijas. Šajā jomā šobrīd vistālāk tikuši Austrijas kolēģi. Austrijas valsts mežu apsaimniekotājs OeBF ir izveidojis vairākus kopuzņēmumus elektroenerģijas un siltuma enerģijas ražošanai no koksnes.

 

Konferences ietvaros notika arī valsts mežu apsaimniekotāju asociācijas (EUSTAFOR) valdes sēde, kurā klātesošie vienojās par organizācijas stratēģiskajiem mērķiem un tās misiju -  sniegt profesionālus un kvalitatīvus vērtējumus lēmumu pieņēmējiem par dažādiem ar mežā apsaimniekošanu saistītiem jautājumiem. 

„Eiropas valsts mežu apsaimniekotāju asociācija” (EUSTAFOR) dibināta 2005. gada jūnijā Jūrmalā 6. valsts mežu apsaimniekotāju konferences laikā. Tās valdē ievēlēts arī LVM valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks.

 

 

 AS "Latvijas valsts meži" valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks (no labās) ar Skotijas kolēģiem pārrunā mežu apsaimniekošanas problēmas.

 

 

 

 

 

Tomass Kotovičs,

AS „Latvijas valsts meži” Komunikācijas daļas vadītājs.

E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Tālr.:7805432