29 • 05 • 2007

Konkursa „Mūsu mazais pārgājiens” uzvarētāji

Sestdien, 26. maijā „Meža dienu 2007” noslēguma pasākumā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā tika pasludināti un apbalvoti Zemkopības ministrijas (ZM) un AS „Latvijas valsts meži” (LVM) izsludinātā konkursa „Mūsu mazais pārgājiens” uzvarētāji. Balva par iegūto pirmo vietu – apmaksāti transporta pakalpojumi divu dienu ekskursijai 500 latu vērtībā. Savukārt otrās un trešās vietas ieguvējiem – apmaksāti transporta pakalpojumi vienas dienas ekskursijai 250 latu vērtībā.

1.-4. klašu grupas uzvarētāji: 1. vieta – Lazdonas pamatskolas 4.klase, 2. vieta – Zaķumuižas pamatskolas 3.un 4.apvienotā klase, 3. vieta – Krustpils pamatskolas 1.klase.

 

5.-9. klašu grupas uzvarētāji: 1. vieta – Ciblas vidusskolas 8.klase, 2. vieta – Lazdonas pamatskolas 6.klase, 3. vieta – Antūžu speciālās internātpamatskolas 6.klase un 3. vieta – Daugavpils Saskaņas pamatskolas 6.a klase (žūrijas komisija pieņēma lēmumu noteikt divas 3. vietas).

 

10.-12. klašu grupas uzvarētāji: 1. vieta – Vaboles vidusskolas 10.-12.klašu skolēni, 2. vieta – Iecavas vidusskolas 12.b klase (tā kā šajā grupā mazāk darbu, nolemts 3. vietu nepiešķirt).

 

Interešu izglītības pulciņi un mazpulku grupas uzvarētāji: 1. vieta – Vītolu pamatskolas tradīciju pulciņš, 2. vieta – Kalvenes pamatskolas vides izglītības, pētnieku pulciņš, 3. vieta – Rencēnu pamatskolas novadpētniecības muzeja grupa.

 

Daudzi konkursam iesūtītie darbi bija tik interesenti, ka konkursa komisija nolēma apbalvot ne tikai 1., 2. un 3. vietas ieguvējus, bet arī noteikt un apbalvot laureātus: Alūksnes vidusskolas erudītu pulciņu, Andrupenes pamatskolas 3.a klasi, Baumaņu Kārļa Viļķenes pamatskolas 6.klasi, Druvienas pamatskolas 4.klasi, Dundagas vidusskolas 7.c klasi, Galgauskas pamatskolas 4.klasi, Garlība Merķeļa, Lēdurgas pamatskolas 6.klasi, Jersikas pamatskolas 4.klasi, Jēkabpils Bērnu un jauniešu centra mazpulku, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas 9.i klasi, Kalētu pamatskolas 1.-4.klašu skolēnus, Lāču pamatskolas 1.-4.klašu skolēnus, Mākoņkalna pamatskolas 7., 8. un 9.klasi, Mežvidu 1. pamatskolas 2.klasi, Nirzas pamatskolas 8.klasi, Salas pamatskolas 990.Anspoku mazpulku, Pāles pamatskolas 3. un 4.klases, 808. Puzes mazpulku, Rēzeknes pilsētas skolēnu interešu centra dalībniekus, Ugāles pagasta pirmskolas izglītības iestādes „Lācītis” interešu izglītības grupu, Vaboles vidusskolas novadpētniecības 8.-9.klašu pulciņu un Zilupes vidusskolas 8.a klasi.

 

Konkursam „Mūsu mazais pārgājiens” tika iesūtīti 119 skolēnu kolektīvu darbi: 25 darbi 1.-4. klašu grupā, 46 darbi 5.-9. klašu grupā, 10 darbi 10.-12. klašu grupā un 38 darbi interešu izglītības pulciņu un mazpulku grupā. Konkursa komisijā strādāja ZM, LVM un biedrības „Latvijas mazpulki” pārstāvji. Komisiju vadīja viens no grāmatas „Mežu zemē Latvijā. Aicinām ceļā!” autoriem – Rimants Ziedonis, komisijas vadītāja vietnieks bija rakstnieks un publicists Ēriks Hānbergs. Konkursa komisija izvērtēja visus iesūtītos darbus un noteica labākos četrās vērtēšanas grupās.

 

Jau ziņots, ka 2006. gada rudenī, sākoties jaunajam mācību gadam, ZM Latvijas skolu bibliotēkām un visām Latvijas publiskajām tautas bibliotēkām dāvināja Imanta Ziedoņa un Rimanta Ziedoņa grāmatu „Mežu zemē Latvijā! Aicinām ceļā!” un LVM izdoto karti „Aicinām atpūsties Latvijas valsts mežos”, lai veicinātu bērnu interesi par Latvijas mežos sastopamajām dabas un kultūrvēsturiskajām vērtībām.

 

Lai sekmētu bērnu un jauniešu patriotisko audzināšanu, dzimtās zemes un dabas vērtību iepazīšanu, kā arī rosinātu bērnus un jauniešus vērīgāk ieskatīties dabā, mežā, meklēt un atrast interesanto, savdabīgo vai saudzējamo, raudzīties un atrast tā, kā to darīja Imants Ziedonis un Rimants Ziedonis, rakstot grāmatu „Mežu zemē Latvijā. Aicinām ceļā!”, ZM un LVM visu Latvijas skolu skolēniem izsludināja radošo konkursu „Mūsu mazais pārgājiens”.

 

Konkursa laikā bērni un jaunieši tika aicināti apzināt un izpētīt pagasta vai novada meža, dabas un kultūrvēsturiskās vērtības, izmantojot Imanta Ziedoņa un Rimanta Ziedoņa grāmatu „Mežu zemē Latvijā. Aicinām ceļā!” un karti „Aicinām atpūsties Latvijas valsts mežos”. Konkursa dalībniekiem bija jādodas pārgājienā pa izstrādāto maršrutu un jāsagatavo konkursa darbs – pārgājiena apraksts brīva stāstījuma, esejas vai citā literārā formā par interesantiem atklājumiem vai novērojumiem, papildinot aprakstu ar pārgājiena maršruta karti, fotoattēliem vai zīmējumiem. Tādējādi skolēni tika aicināti turpināt Imanta Ziedoņa un Rimanta Ziedoņa veikumu, papildinot abu grāmatas autoru devumu interesanto, savdabīgo un nozīmīgo vietu apzināšanā Latvijas dabā, sevišķi mežos.