12 • 02 • 2007

Atvieglota cirsmu pārdošana

Lai ātrāk izvestu no meža vējā gāztos kokus AS „Latvijas valsts meži” ir izstrādājusi atvieglotu sistēmu koksnes pārdošanai.

Ja vēja gāztu vai lauztu koku cirsmas, nepārsniedz 30 kubikmetrus, cirsmas var tikt pārdotas bez izsoles procedūras personai, kura pirmā ar oficiālu iesniegumu, kurā norādīta arī cirsmas adrese (meža iecirknis, kvartāls, meža nogabals), izteikusi vēlēšanos pirkt konkrēto cirsmu. Ja cirsma atrodas brīvajās platībās un nav plānota pārdošanai izsolē, mežsaimniecības izpilddirektors ir tiesīgs pieņemt lēmumu, par cirsmas pārdošanu uz iesnieguma pamata bez izsoles procedūras par cirsmas sākumcenu. Ja koks ir lauzts vai citādi bojāts, bojātā daļa tiks atbilstoši novērtēta, piem., daļai koksnes tiks piemērota malkas cena. Šī atvieglotā sistēma galvenokārt attiecas uz gāztām un lauztām eglēm, jo egļu audzēs ir vislielākie postījumi un tās ir vissvarīgāk savākt pirms siltā laika iestāšanās.

Atvieglotā kārtība attiecas arī uz gadījumiem kad uz LVM zemju robežas vai tuvu tai augošais koks ir nogāzies privātīpašnieka zemē. Tādējādi dodot iespēju privātzemes īpašniekam nopirkt uz viņa zemes nogāztos kokus.

 Lai mazinātu egļu astoņzobu mizgrauža savairošanos un laicīgi, pirms nav zudusi koku kvalitāte, izvāktu no meža vētras bojātos kokus, akciju sabiedrībā ir izstrādāta atlaižu sistēma ilgtermiņa mežizstrādātājiem un atvieglota sistēma vēja gāzto un lauzto koku pārdošanai izsolēs.

Taču gribam vērst uzmanību, ka no visiem cirsmu pircējiem tiks prasīta VID izziņa par nodokļu samaksu, kā arī tiks noslēgts cirsmu pirkuma līgums ar prasību par koku izvešanu no meža līdz 1. aprīlim. Koksnes pircējiem, izstrādājot cirsmu, obligāti jāievēro visi darba drošības un citi spēkā esošie noteikumi un jābūt attiecīgi ekipētam.

 

Aldis Mežals,

akciju sabiedrības „Latvijas valsts meži” pārdošanas daļas vadītājs