31 • 01 • 2007

Viesuļvētras Kirils: ietekme uz Eiropas mežiem

(EUSTAFOR paziņojuma tulkojums latviešu valodā)

 

Kopējais izgāztās koksnes daudzums nepārsniedz 2007. gada kokmateriālu ieguves plānu.

Tagad, kad viesuļvētra Kirils ir norimusi, ir noskaidroti postījumi Eiropas mežos. Izgāzto koksnes apjomu iespējams viegli iekļaut šā gada izcērtamo kokmateriālu apjomā, nepārsniedzot ieguves plānu. Vējgāzes neietekmēs kokmateriālu cenas, jo pieprasījums pēc koksnes ir liels. Lielākā daļa vēja nolauzto materiālu būs novākti jau līdz 2007. gada vasarai

54 miljoni kubikmetru vējgāzes.

 

Viesuļvētra Kirils Eiropā kopā nogāza 53 850 000 kubikmetru koksnes. Atsevišķās valstīs reģistrētais daudzums atkarībā no platības un mežu blīvuma svārstās no 12 miljoniem kubikmetru Zviedrijā un Čehijas Republikā līdz 2,5 miljoniem Austrijā un 1,5 miljoniem Polijā. Mazāks vējgāžu apjoms ir Baltijas valstīs, piemēram, Latvijā – 500 000 kubikmetru un Lietuvā – 300 000, kā arī Slovākijā – 150 000, Francijā –120 000, Rumānijā – 130 000 un Anglijā – 50 000.

 

Vācijas zemes, kuras visvairāk ietekmēja spēcīgais vējš, bija Ziemeļreina-Vestfālene (12 miljoni kubikmetru), Bavārija (4 miljoni), Lejassaksija (2 miljoni), Hesene (2 miljoni), Saksija-Anhalte (1 miljons), kā arī Tīringene un Saksija (1 miljons katrā). Reinzemē-Pfalcā, Bādenē-Virtembergā un Brandenburgā vētra nogāza 600 000–500 000 kvadrātmetru koksnes.

 

Nav ietekmes uz kokmateriālu ieguves apjomiem

Eiropas mežrūpniecības nozare tagad var justies atvieglota, jo ir noteikts precīzs Kirila postījumu apjoms, un visļaunākās bailes nepiepildījās. “Mums prieks, ka vējgāzes bija mazākas, nekā mēs domājām pirms vētras," teica Tomas Ūers (Thomas Uher), Österreichische Bundesforste valdes loceklis un Eiropas Valsts mežu apsaimniekotāju asociācijas (EUSTAFOR) prezidents. “Kaut arī 54 miljoni kubikmetru koksnes ir liels apjoms, tas ir tikai daļa no 2007. gadā izcērtamā apmēra, un tas viegli iekļaujas gada plānā. Pieņemot, ka pašlaik Eiropā gada ieguves apmērs būs 450 miljoni m³, ziņotais apmērs ir tikai 12% no gada apjoma.”

 

EUSTAFOR dalībnieki koksnes ieguvi plāno pēc ilgtspējas principa. Tas nozīmē to, ka izcirstās koksnes apmērs mežā gada laikā nedrīkst pārsniegt gada laikā izaudzētās koksnes apmēru. Ieguves plāns tiek pārsniegts tikai ārkārtas gadījumos. Taču Kirila izraisītie postījumi ir jūtami zem kritiskajiem koksnes apmēriem.

Mežrūpniecības nozares uzņēmumi nekavējoties ķērās pie vētras nogāzto koku savākšanas, lai novērstu mizgraužu ieviešanos. Pēc EUSTAFOR informācijas lielākā daļa vējgāžu būs izvestas līdz vasarai.

 

Nav ietekmes uz kokmateriālu tirgu

Pieprasījums pēc kokmateriāliem aizvien saglabājas augsts. Tā kā vējgāžu apjoms nav pārāk augsts, EUSTAFOR sagaida, ka cenas kokmateriālu tirgū saglabāsies stabilas. “Lielā pieprasījuma dēļ kokmateriālu nozare, visticamāk, uzņems un pārstrādās šos materiālus ļoti īsā laikā," saka Ūera kungs.

 

 

Augstākas kokmateriālu ražas izmaksas

Nogāzto koku izvešana īsā laikā ir izaicinājums, kas mežrūpniecības uzņēmumiem tuvāko mēnešu laikā jāpieņem. Saskaņā ar Ūera kunga no EUSTAFOR teikto, šī patiesībā ir vienīgā būtiskā vējgāzes ietekme. “Mēs zinām, ka vēja nogāztus kokus novākt ir daudz grūtāk. Tādēļ mēs sagaidām, ka ieguves izmaksas kokmateriālu ražotājiem šajā gadā būs mazliet augstākas. Tā ir nozīmīgākā Kirila radītā ietekme uz mežrūpniecību."

 

Papildu informācijai sazinieties ar:

Eriks Kosenkranius (Erik Kosenkranius)

rīkotājdirektors

Eiropas Valsts mežu apsaimniekošanas asociācija

 

Adrese:

Rue du Luxembourg 66

Bruxelles 1000

E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Tālr. +32 49570 4559

 

 

„Eiropas valsts mežu apsaimniekotāju asociācija” (EUSTAFOR) dibināta 2005. gada jūnijā Jūrmalā 6. valsts mežu apsaimniekotāju konferences laikā. Tās valdē ievēlēts arī LVM valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks.