16 • 01 • 2007

Informācija par 14. – 15. janvāra vētras postījumiem Latvijas valsts mežos

AS „Latvijas valsts meži” apkopojuši provizorisko informāciju par aizvadītās vētras nodarītiem postījumiem. Pašreizējā informācija liecina, ka nolauzts un izgāzts varētu būt aptuveni 200 000 m3.

Cietuši galvenokārt Dienvidkurzemes un Zemgales meži, tomēr ievērojami postījumi ir vērojami arī Dienvidlatgales un Ziemeļkurzemes mežsaimniecībā. Atšķirībā no 2005. gada vētras, šoreiz koki ir galvenokārt lauzti, nevis gāzti. Vienlaidu gāzumi pašlaik visvairāk reģistrēti Zemgalē (Garozas iecirknī, Misā, Īles pusē) un ap Daugavpili – Dvietes pusē.

„Lai gan šīs vētras postījumi nav salīdzināmi ar 2005. gada katastrofu, kad tika izgāzts aptuveni 3 milj. m3 augošu koku, tomēr kopējie zaudējumi ir lieli un lēšami vairāku miljonu latu apmērā,” uzsver AS „Latvijas valsts meži” valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks. Īpaši bīstami ir tas, ka šī gada jaunie postījumi notikuši laikā, kad meža kaitēkļu savairošanās fons vēl aizvien ir augsts.

 Postījumus uzņēmums plāno likvidēt līdz pavasara atnākšanai, lai nepalielinātu jau tā draudīgi augsto mizgraužu skaitu mežos.

 

 

 

 

 

Tomass Kotovičs

LVM Komunikācijas daļas vadītājs

7805432