09 • 03 • 2007

Raganu slotas

Ir pienācis atkal tas laiks, kad var griezt potzarus skuju koku potēšanai. Līdz ar to atkal Kalsnavas arborētumam ir radusies interese par jaunu skuju koku formu, šķirņu iegūšanu kolekcijas papildināšanai no Latvijā sastopamiem retumiem kā piemēram egļu vai priežu vēja slotām jeb „Raganu slotām”, tādēļ ir nepieciešams apzināt to atrašanās vietas, lai sekmīgi varētu ievākt potzarus šo vēja slotu pārpotēšanai.

Ja esam piemirsuši, tad vēlos atgādināt, ka vēja slotas jeb „Raganu slotas” ir zaru sabiezinājumi vai saaugumi koka vainaga zaros, kas radušies ģenētiskas mutācijas rezultātā izņemot lapu koku gadījumus, kam vēja slotu veidošanos ierosina sēnīte un līdz ar to tā ir slimība nevis ģenētiska novirze.

Tādēļ  to, kas dabā ir savādāks un ne kā tam vajadzētu būt un atšķiras no pārējiem sugas īpatņiem, tas apzaļumotājiem un dekoratīvo stādu audzētājiem ir vērtīgs.

Tāpēc lūgšu atsaukties, pa zemāk minēto tālruņa Nr. vai e-pastu, tos, kas ko tādu ir mežā vai parkos ievērojuši.

 

Jānis Zīliņš

Tel. Nr. 28380280

e-pasts Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.