21 • 05 • 2007

Tērvetes novada skolēni stāda mežu

Tērvetes novada skolas atsaukušās AS ”Latvijas valsts meži” aicinājumam atjaunot mežu.

 

Augstkalnes 8. klases skolēni, A.Brigaderes un Tērvetes un Bukaišu pamatskolas 7. klašu un  audzēkņi piedalījās meža stādīšanas talkā. Zemgales mežsaimniecības Tērvetes iecirkņa vadītāja G.Dudes ierādītā cirsma tika izveidota kā mācību poligons. Tajā skolēni darbojās LVM izstrādātās vides izglītības programmas „Izzini mežu” ietvaros, kas balstīta uz zināšanu, pieredzes un iemaņu gūšana, skolu jaunatnei esot tiešā saskarsmē ar mežu un apkārtējo vidi. Tas nozīmē, ka ikvienam bija iespēja uzzināt, kā pareizi atjaunojams un kopjams mežs, akcentējot videi draudzīgu, ekonomiski izdevīgu un sociāli atbildīgu meža apsaimniekošanu.

Skolēni stādīja kociņus, izmantojot ne tikai tradicionālu paņēmienu – ar lāpstu, bet pamēģinot to darīt arī ar stādāmo stobru. Jāpiebilst, ka viņi mežu atjaunoja ar lielu atbildības sajūtu: vērojot meitenes, nācās secināt, ka viņas šo darbu veica tik rūpīgi, ka to varētu salīdzināt ar puķu stādīšanu piemājas dārziņā.

Meža atjaunotāji stādīja gan skuju kokus (egles, priedes), gan arī lapu kokus – bērzus. Kopumā iestādīti 2 ha meža, kas, domājams, nākotnē iepriecinās ne tikai pašus koku stādītājus, bet arī nākamo paaudzi.