06 • 12 • 2007

Sagaidīsim svētkus ar īstu eglīti no valsts meža

Tuvojas Ziemassvētku laiks, un tas nav iedomājams bez svētku eglītes. Katrs Latvijas iedzīvotājs nonāk izvēles priekšā – pa ceļam no darba uz mājām nopirkt kociņu tuvīnajā tirdziņā vai arī... Vai arī pārvērst savas Ziemassvētku eglītes izvēli īstā piedzīvojumā, kopā ar ģimeni, ar bērniem, ar suni braucot ārā no pilsētas un dodoties pastaigā pa piesnigušu mežu? Bet vai tā drīkst? Akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži” (LVM) informē, ka arī šogad Latvijas iedzīvotāji LVM apsaimniekotajā teritorijā vienu eglīti personiskām vajadzībām drīkst nocirst bez maksas, stingri ievērojot tālāk izklāstītos noteikumus.

Personiskām vajadzībām vienu eglīti (eglītes celma caurmēram jābūt mazākam par 12 cm, kas parasti atbilst 2-3 m garai eglei) LVM apsaimniekotajos mežos drīkst nocirst katrs Latvijas iedzīvotājs. Eglītes kategoriski aizliegts zāģēt jaunaudzēs, bet to drīkst darīt uz stigām, grāvmalās, zem elektrolīnijām un citā veida komunikācijām. Izvēloties eglīti no valsts mežiem, būsim droši, ka Ziemassvētkus sagaidām, nenodarot pāri mežam, kā arī atbalstot videi draudzīgu un sociāli atbildīgu mežsaimniecību, ko paredz zaļais FSC sertifikāts, kas piešķirts Latvijas valsts mežiem. Tas pieļauj arī skuju koku zaru savākšanu no jau nocirstiem kokiem vietās, kur notikusi meža izstrāde. Tomēr, lai nerastos konflikti, aicinām pirms eglītes ciršanas vai zaru savākšanas pārliecināties, kam pieder mežs, visdrošāk - apjautājoties par to LVM mežsaimniecībās vai Valsts meža dienesta mežniecībās.

 

Daudzas ģimenes izvēlas arī citu, videi draudzīgāku variantu. Tā vietā, lai egli nocirstu, var to iegādāties podiņā a/s „Latvijas valsts meži” kokaudzētavās. Egle podiņā ne vien rotās jūsu māju svētku mēnesī, bet arī vēlāk izgreznos jūsu dārzu, ja to pārstādīsiet. Podā egle var augt arī visu laiku, taču pēc diviem gadiem no pirkšanas brīža tā būs jāpārstāda lielākā podā un jāmēslo tāpat, kā visi krāšņumaugi.

Vairāk informācijas par eglītēm podiņos un to aprūpi  iespējams iegūt LVM struktūrvienības „LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavās vai pa tālruni 64826568.

Nereti uzņēmēji savus birojus un ēku pagalmus vēlas rotāt ar lielākām eglēm. Šādā gadījumā LVM iesaka doties uz kādu no uzņēmuma mežsaimniecībām, sameklēt pārdošanas daļas vadītāju, kuram izklāstīt savas vēlmes. Visbeidzot, attiecīgā iecirkņa vadītājs norādīs to koku, kuru par attiecīgu samaksu varēs nocirst.

 

Papildu informāciju var saņemt LVM mežsaimniecībās un meža iecirkņos.

Zemgalē – 63007166, Rietumvidzemē – 64207114, Austrumvidzemē – 64781545, Vidusdaugavā – 65161540, Ziemeļlatgalē – 64607161, Dienvidlatgalē – 65307102, Ziemeļkurzemē – 63237824, Dienvidkurzemē – 63448067.

 

Priecīgus gaidāmos svētkus!

 

Tomass Kotovičs, Komunikācijas daļas vadītājs

67805432, 29408866