21 • 11 • 2007

Pasaku portālā var lasīt un klausīties mammadaba un cūkmena pasakas

Jaunajā pasaku portālā www.pasakas.net  ar “Latvijas valsts meži” atbalstu tapusi Meža pasaku sadaļa, kurā var klausīties un lasīt pasakas par meža skaistuma un cūkošanās posta tēmatiem. Sadarbībā ar portālu statori.lv tika izsludināts meža pasaku konkurss un atlasīti labākie darbi, kas veicinātu bērnu lasītprieku un palīdzētu aizdomāties par dabas brīnumu.

“Pasakas ir bērniem vissaprotamākā valoda, un šis ir brīnišķīgs veids, kā ieskatīties un ieklausīties mežā,” stāsta T. Kotovičs.

Kopumā konkursam tika iesūtīts vairāk nekā 30 stilistiski un sižetiski ļoti dažādu pasaku, sākot no poētiska sajūtu apraksta līdz teju detektīvam ar vainīgā cūkotāja meklēšanu. Pasakās  darbojas tādi personāži kā Laima, mellene, mākonis ar pankūku smaržu, pašvaldības vadītājs un laumiņas.

 

Meža pasaku žūrijā piedalījās rakstniece Nora Ikstena, Anda Kļaviņa no portāla statori.lv, pasaku portāla pasakas.net veidotāji Edmunds Vanags un Arnis Nīcgalis, kā arī Līga Zute no „Latvijas valsts mežiem”.

 

Par labākajām un interesantākajām pasakām tika atzītas:

1. vieta – “Cilvēka dvēsele”, par to, ka cilvēks labi jūtas mežā, jo tur dzīvo viņa dvēsele; autors Ilmārs Šlāpins;

2. vieta – “Resnais svešinieks jeb pasaka par Kristeru un cūkmenu”, par ar piemēslošanas talantu apveltītā Kristera nakts piedzīvojumu; autors Gūtenmorgens jeb Māris Bērziņš; 

3. vieta. – “Kā skudra kļuva par pašu stiprāko”, notikumi Lielajā ķērpju meža zvēru olimpiādē; autors Raivita Kramzaka.

 

Atzinība un iespēja tikt ieskaņotām tika piešķirta vēl septiņām pasakām:

“Pasaka par cilvēku ar cūkas seju”(Valdis Gabrāns), “Vēlēšanās” (Evija Krūmiņa), “Pasaka par mākonīti” (Jana Kukaine), “Talka Aizmežu karaļvalstī” (Džeina Tamuļeviča), “To teica meža sirds”(Kristofs Griškevičs), dzejolis “Mammadaba” (Jānis Irbe), pasaka „Tēt, pastāsti man pasaciņu...” (autors tiek meklēts).

Portālā var noklausīties arī pamācošu Cūkmena pārvēršanās leģendu (sižeta autors Ēriks Stendzenieks) izteiksmīgā rozā personāža personīgā izpildījumā.

 

 

Tomass Kotovičs,

„Latvijas valsts meži” Komunikācijas daļas vadītājs.

E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Tālr.: 67805432

 

 

Meža pasakas var lasīt un klausīties: www.pasakas.net

Labākās pasakas var lasīt arī: www.cukmens.lv