24 • 10 • 2007

LVM dabas parka Tērvetē veidotājam - mežkopim Miķelim Kļaviņam - 100

Kad rudens ar savu krāsaino otu pārstaigājis mežmalas un saule vairs tikai gurdi mums sūta zeltainus sveicienus, LVM dabas parka Tērvetē ieceres autoram un pirmajam veidotājam mežkopim Miķelim Kļaviņam svin 100. dzimšanas dienu.

1948. gada LLA mežsaimniecības fakultātes absolvents, dabas pazinējs un mīlētājs lieliski pratis sarunāties ar kokiem, zvēriem un putniem.Ne jau velti tādēļ uzdrīkstējies 1958. gadā sākt veidot tematisku ainavu parku, iedvesmojoties no rakstnieces A.Brigaderes daiļrades, priecājoties par Zemgalei neraksturīgo viļņaino reljefu,ik uz soļa jūtamo bagāto vēstures elpu.
Milzum daudz darba un pūļu tika ieguldīts, lai necaurejamus brikšņus un izcirtumus ar neskaitāmām bedrēm un celmiem pārvērstu par ikvienam pieejamu un acij baudāmu meža ainavu.
Lai pastaigas parkā būtu interesantākas, dabas draugs M.Kļaviņš sadarbībā ar koktēlnieku K.Kugru izvietoja koka skulptūras. Daudzu parka apmeklētāju pirmās bērnības atmiņas saistās ar mazajām ogotājām Iršu dārzā -Anneli ar draudzenēm, pieņemšanu pie Meža ķēniņa vai lempīgā Lutauša dancināšanu kopā ar ņipro Sprīdīti.
26. oktobrī, atceroties un novērtējot mežkopja M.Kļaviņa ieguldījumu LVM dabas parka Tērvetē veidošanas procesā, svinīgi uzstādīs atjaunoto skulptūru "Annele ogotāja". To pēc koktēlnieka K.Kugras oriģināla ozolkokā veidojis mākslinieks Ritvars Kalniņs.Notiks mežkopja M.Kļaviņa atceres brīdis.
Jāsecina, ka mežkopja M.Kļaviņa iesāktais darbs veiksmīgi turpinās. Kopš 2000. gada, kad dabas parku apsaimnieko AS "Latvijas valsts meži", ir veikti būtiski esošo parka daļu atjaunošanas un labiekārtošanas darbi. Paplašināts Rūķīšu mežs, Pasaku mežs un iekārtots Rotaļu laukums. LVm dabas parks Tērvetē, kas atzīts par ģimenei draudzīgāko parku, ir viens no 10 apmeklētākajiem atpūtas objektiem valstī.