22 • 10 • 2007

Pēta mehanizētas mežu stādīšanas iespējas

stadi

AS „Latvijas valsts meži" (LVM) struktūrvienības LVM Sēklas un stādi pārstāvji atgriezās no Somijas, kurā piedalījās gadskārtējā ziemeļvalstu meža kokaudzētavu konferencē, ko organizē Ziemeļvalstu meža reproduktīvā materiāla padome (NSFP). Tās ietvaros bija iespējams iepazīties ar mežu stādāmo mašīnu izmantošanu.

Šobrīd Somijas mežos strādā 30 stādāmās mašīnas, kas vienlaicīgi gan sagatavo augsni, gan iestāda ietvarstādu. Pamatojums tik plašai minēto mašīnu pielietošanai ir straujš darba roku deficīta pieaugums mežsaimniecībā. Paši konferences organizētāji atzīst: „Pēc pieciem gadiem cilvēki, kas būs gatavi iet mežā stādīt, būs uz vienas rokas saskaitāmi, tāpēc ļoti straujos tempos jāattīsta stādāmās mašīnas”.

Pēc Somijas mežzinātnes institūta datiem mašīnas izmaksas nemaz tik ļoti nepārsniedz manuālās stādīšanas izmaksas, tikai ap 20%. Pašlaik lietošanā esošā stādāmās mašīnas modeļa galvenā problēma ir tās darba ražīgums – dienā mašīna sagatavo augsni un iestāda stādus apmēram 1600 stādvietās. Paaugstinot mašīnas darba ražīgumu, būtu iespējams izmaksas pietuvināt tradicionālajiem meža atjaunošanas paņēmieniem.

Lai to panāktu, ar UPM Kymmene un Zviedrijas uzņēmuma „BCC AB” atbalstu, nelielā Somija ģimenes uzņēmumā, kas sniedz mežā atjaunošanas pakalpojumus, ir tapis jaunas stādāmās mašīnas prototips ar pagaidu nosaukumu „M-PLANTER”. Galvenā atšķirība no tradicionālajiem modeļiem ir tā, ka bāzes mašīna – ekskavators – ir aprīkota ar diviem neatkarīgiem stādīšanas aparātiem. Līdz ar to ir iespēja gatavot augsni un stādīt ietvarstādus divās stādvietās vienlaicīgi. Eksperimentālā mašīna mežā strādā salīdzinoši neilgu laiku, bet kā pieņēmums tika minēts darba ražīguma  pieaugums par 60%. Un tas jau liekot domāt, ka arī vienas stādvietas izmaksa būs pietuvinātas tradicionālajiem stādīšanas veidiem.

Izmantojot mašīnas meža atjaunošanā, ļoti svarīgi ir nodrošināt to noslodzi visā sezonas laikā. Un te ir liela loma kokaudzētavām, - katrā atsevišķā sezonas brīdī stādīšanai izmantojams ir atbilstošas kvalitātes stādāmais materiāls, tā piegādes grafiks. Tāpēc konferencē daudz tika diskutēts par atbilstošajiem stādu veidiem, to audzēšanas paņēmieniem, stādu uzglabāšanas nosacījumiem un loģistikas īpatnībām.

Arī LVM  kokaudzētavu galvenās investīcijas ir vērstas,  lai automatizētu un uzlabotu stādu škirošanu, glabāšanu, ka arī padarītu pēc iespējas garāku laiku, kurā tos iespējams stādīt mežā. Modernajās Strenču, „Podiņu” un „Mazsilu” kokaudzētavās, lielu daļu (parasti pavasarī veicamo darbu) iespējams izdarīt jau rudens sezonā – stādi tiek sašķiroti, iepakoti un novietoti uzglabāšanai saldētavās. Pavasara sezonā tas nodrošina iespēju stādus realizēt klientiem izdevīgā laikā un nepieciešamajā apjomā. Tieši šādas kokaudzētavu tehnoloģijas ir ļoti būtiskas, lai nākotnē mežus varētu stādīt mašīnas.