18 • 09 • 2007

Kas notiek ar riekstiem?

Man loti patīk riekstot un šogad visas lazdas bija bagātīgi pilnas ar riekstiem. 18.-19.aug. biju riekstot Kurzemes pusē - salasīju loti daudz riekstu, bet lielākā daļa vēl bija tādi, kuriem jāgatavojas. Pēc nedēļas devos riekstot Rīgas raj. un biju pārsteigta par tukšajām lazdām - tik vien cik daži tārpainie rieksti un dažviet nodevīgas čaumalas. Ir skaidrs, ka tas nebija cilvēku roku darbs. Kur palikusi rieksti? Vai putni apēduši vēl negatavos riekstus jau augustā, jo gaidāms aukstums? Vai ir jēga vēl kaut kur meklēt riekstus?

 

Ieva


 

Tāpat kā ar augļu kokiem tā arī ar meža kokiem un krūmiem. Ir agrāki un vēlāki koki un krūmi, kas savu ražu nogatavinā ātrāk un vēlāk, tāpēc skaidri pateikt kas par ķibeli nav iespējams.  Bet šogat tik tiešām ir aktivizējušies riekstot gribētāji – riekstroži, sīļi, vāveres, susuri utt. + cilvēks, tāpēc vajadzētu apmeklēt reģionus attālāk no apdzīvotām vietām, vēlams, gāršas meža augšanas apstākļu tipos.

Tukši rieksti ir tāpēc, ka jau daudzviet Latvijā 2006. gada janvārī lazdām izbira putekšņi, līdz ar to šopavasar, kad sāka ziedēt lazdas, ziedi neapputeksnējās un veidojās tikai tukši rieksti…

 Ja  vēlme riekstot laipni lūgti Kalsnavā, parādīšu iespējami daudz vietu kur riekstot

 

Jānis Zīliņš, Kalsnavas arborētuma vadītājs