13 • 10 • 2006

Pārgājienu aprakstu konkurss

Šogad Zemkopības ministrija (ZM) sadarbībā ar a/s "Latvijas valsts meži" (LVM) skolēniem organizē konkursu "Mūsu mazais pārgājiens".

Sākoties jaunajam mācību gadam, Zemkopības ministrija dāvina Latvijas skolu bibliotēkām un visām Latvijas publiskajām tautas bibliotēkām Imanta Ziedoņa un Rimanta Ziedoņa grāmatu „Mežu zemē Latvijā! Aicinām ceļā!” un AS „Latvijas valsts meži” izdoto karti „Aicinām atpūsties Latvijas valsts mežos”, lai veicinātu bērnu interesi par Latvijas mežos sastopamajām dabas un kultūrvēsturiskajām vērtībām. Līdz ar grāmatas un kartes dāvināšanu Zemkopības ministrija (ZM) un AS „Latvijas valsts meži” visu Latvijas skolu skolēniem izsludinās radošo konkursu „Mūsu mazais pārgājiens”.

Imanta un Rimanta Ziedoņa sarakstītā grāmata „Mežu zemē Latvijā. Aicinām ceļā!” ir unikāls izdevums, jo piedāvā ikvienam iepazīties ar visām tām dabas un kultūrvēsturiskajām vērtībām, kas sastopamas Latvijas mežos. Grāmata ir bagātīgi ilustrēta ar izcilā dabas fotogrāfa Andra Eglīša fotogrāfijām, atrast katru aprakstīto vietu palīdzēs kartes grāmatas pielikumā. Turklāt grāmata sastādīta tā, lai ikviens to varētu izmantot, dodoties mežā – grāmatā tiek piedāvāti pastaigu un ekskursiju maršruti visā Latvijā. Savukārt kartē „Aicinām atpūsties Latvijas valsts mežos” norādītas atpūtas vietas dabā un interesanti kultūrvēsturiski apskates objekti, kurus apsaimnieko LVM.

Jaunieši tiek aicināti apzināt un izpētīt pagasta vai novada meža, dabas un kultūrvēsturiskās vērtības, izmantojot Imanta Ziedoņa un Rimanta Ziedoņa grāmatu „Mežu zemē Latvijā. Aicinām ceļā!”, kartes „Aicinām atpūsties Latvijas valsts mežos” materiālus. Tāpat var izmantot jebkuru citu rakstisku vai mutisku izziņu avotu, t.sk., Valsts meža dienesta, a/s „Latvijas valsts meži” un vietējo pašvaldību cilvēku sniegtās liecības un izstrādāt pārgājiena maršrutu. Konkursa dalībnieki dodas pārgājienā pa izstrādāto maršrutu un sagatavo konkursa darbu - pārgājiena aprakstu brīva stāstījuma, esejas vai citā literārā formā par interesantiem atklājumiem vai novērojumiem, papildinot aprakstu ar pārgājiena maršruta karti, fotoattēliem vai zīmējumiem. Tādējādi skolēni tiek aicināti turpināt Imanta Ziedoņa un Rimanta Ziedoņa veikumu, papildinot abu grāmatas autoru devumu interesanto, savdabīgo un nozīmīgo vietu apzināšanā Latvijas dabā, sevišķi mežos.

Konkursa noslēgumā uzvarētāji tiks aicināti uz kopīgu pasākumu, saņems interesantas pārsteiguma balvas, bet pirmo trīs vietu ieguvēji – iespēju doties  ekskursijā. Konkursa noteikumu apraksts un nolikums tiks nosūtīts visām skolām un publiskajām bibliotēkām visās Latvijas pilsētās un pagastos, kur tas būs pieejams skolēniem. 

 

Sīkāka informācija