11 • 10 • 2006

Zebrus ezerā ielaiž 3000 zandartu mazuļu

Zandarti 1

Beidzoties intensīvai makšķerēšanas sezonai, AS "Latvijas valsts meži" apsaimniekotajā Zebrus ezerā tika ielaisti vairāk nekā 3000 divgadīgu zandartu.

Šādu jau nedaudz paaugušu zivju izdzīvošanas procents ir krietni lielāks, salīdzinājumā ar mēnesi veciem zivju kāpuriem, ar ko parasti papildina ezeru zivju krājumus, tādēļ var droši teikt, ka jau pēc pāris gadiem, kad zivis būs pieaugušas, tās kļūs par sasniedzamu lomu ikvienam makšķerniekam. Zebrus ir viens no nedaudzajiem ezeriem Latvijā, kurā zandarts jūtas lieliski.

Kā informēja ezera uzraugs Viesturs Endziņš, šogad lielākais šīs zivs loms bijis 6,4 kg smags, bet Zebrus rekords ir 9,5 kg smags zandarts. AS "Latvijas valsts meži" struktūrvienības „mammdaba” direktors Egils Ozols atgādināja, ka, rūpējoties par makšķernieku lomiem, uzņēmums katru gadu savos ezeros ielaiž tūkstošiem zivju mazuļu. Šogad LVM darbinieki Zebrus ezerā ielaida 100 tūkstošu līdaku kāpuru, Lielauces ezerā – 50 tūkstošu, Kaņiera ezerā – 200 tūkstošu un Tērvetes (Gulbju) ūdenskrātuvē – 50 tūkstošu līdaku kāpuru. Rudenī zivju krājumu papildināšana visos ezeros turpināsies. Jau piektdien Zebrus ezerā tiks ielaisti arī 2000 ap 150 gramus smagu līdaku mazuļu.

LVM pie visiem saviem apsaimniekotajiem ezeriem piedāvā iespēju aktīvai atpūtai gan ģimenēm, gan organizācijām – sākot ar makšķerēšanu un zivju zupas vārīšanu līdz pat iespējai organizēt lielākus sporta un atpūtas pasākumus.

zebrus

Kā radās zandarts (makšķernieku stāsts):

Senos laikos kāda ezera krastā dzīvoja vīndaris. Kādu dienu viņam vajadzēja aizvest vīnu uz ezera otru krastu, kur bija paredzētas kāzas. Gatavojoties šim braucienam, vīndaris jau bija krietni ierāvis, tā teikt – lai laiva pārāk nešūpo. Tā, jautrā prātā būdams, vīrs īrās pāri ezeram. Pusceļā viņš gribēja pārbaudīt, vai ar vīnu viss ir kārtībā, tomēr krūku nenoturēja un daļa no vīna izlija ezerā. Tai brīdi garām peldēja līdakas tēvs un kopā ar ūdeni nobaudīja vīnu. No tā arī viņam palika jautrs prāts un viņš devies precībās pie asaru mātes. Tā radās šā pāra bērni – zandarti.