28 • 07 • 2006

Atklāj Strenču kokaudzētavas stādu glabātuvi

 

27. jūlijā „Latvijas valsts meži” (LVM) Strenču kokaudzētavā atklāta jauna un mūsdienīga meža stādu glabātuve. LVM stādaudzētavās pieaugot stādu audzēšanas un realizācijas apjomiem līdz 40 miljoniem stādu gadā, ir tehniski sarežģīti izsniegt stādmateriālu visiem klientiem tik īsā laika posmā, kad būtu optimālais stādu ieaugšanas brīdis. Nododot ekspluatācijā Strenču kokaudzētavas stādu šķirošanas un uzglabāšanas kompleksu, tiks paildzināts meža stādmateriāla pavasara stādīšanas termiņš, neļaujot stādiem strauji izplaukt pirmajās siltākajās pavasara dienās. Tas dos iespēju pavasarī vienlaikus realizēt daudz lielākus stādu apjomus (ap 10 miljoniem stādu), nodrošinot klientus ar stādmateriālu vispiemērotākajā meža stādīšanas sezonas laikā, tā paaugstinot pieauguma apjomu gan mežā, gan lauksaimniecībā neizmantojamās zemēs.

 

LVM valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks svinīgās atklāšanas pasākumā uzsvēra, ka Strenču kokaudzētavas stādu glabātuve ir modernākā un efektīvākā Baltijas valstīs un tikpat mūsdienīga kā Skandināvijas valstīs, kas tiek dēvētas par meža lielvalstīm. „Ja visus koku stādus, kas glabāsies šajā stādu glabātubvē, vienlaikus iekrautu konteinertipa kravas automašīnās, tad to rinda stieptos 2,5 kilometru garumā un ar šiem stādiem varētu apstādīt trīs tūkstošus hektāru zemes,” sacīja Roberts Strīpnieks.

 

Latvijā mežu atjaunošanas apjoms kā valsts, tā privātajos mežos ar katru gadu palielinās. Taču laiks, ko daba atvēlējusi meža stādīšanai, ir diezgan īss, turklāt stādīšanas laiks dažādos Latvijas reģionos, ievērojot to ģeoklimatiskās īpatnības, ir dažāds. Tāpēc ir būtiski meža stādus uzglabāt labā stādīšanas stadijā ilgāku laiku – neizplaukušus, ko lauka apstākļos nevar nodrošināt. Stādus, kas uzglabāti stādu glabātuvē, varēs stādīt vēl neizplaukušā stadijā, uzsākot stādīšanu iespējami agrākā laika periodā un pagarinot to līdz jūnija vidum. Stādu izsniegšanu varēs sākt arī tad, kad stādaudzētavas lauks vēl ir sasalis, bet citās ģeogrāfiskajās vietās mežā augsne atkususi un gatava stādīšanai, tā maksimāli izmantojot dabas doto pavasara mitrumu. Maijā un jūnijā no saldētavas realizētie stādi nebūs izplaukuši un būs vieglāk un kvalitatīvāk pārvadājami, automašīnā iekraujot lielāku apjomu.

 

Stādu optimālu uzglabāšanu stādu glabātavā nodrošinās īpašas iekārtas ar divām saldējamajām kamerām, kurās stādus uzglabās no novembra līdz jūnija vidum neizplaukušā stadijā -4 °C temperatūrā. Stādiņi tiks iesaldēti, tiem tiks radīts mākslīgās ziemas režīms, tāds kā snaudiens pirms iestādīšanas un izaugšanas par koku. Abās kamerās kopumā varēs uzglabāt lielu daudzumu jauno kociņu – aptuveni 7 miljonus stādu vienā sezonā.

 

Pašreiz LVM struktūrvienība „LVM Sēklas un stādi” būvē vēl divas šāda tipa stādu glabātuves pārējās divās LVM stratēģiskajās kokaudzētavās – Mazsilu kokaudzētavā pie Stendes un Podiņu kokaudzētavā pie Lubānas, kuras plānots nodot ekspluatācijā līdz šī gada beigām.

 

 

Tomass Kotovičs,

Komunikācijas daļas vadītājs

7805432, 9408866