22 • 03 • 2006

Strenču kokaudzētavā uzsākta egļu stādu sēšana

AS „Latvijas valsts meži” struktūrvienības „LVM Sēklas un stādi” darbinieki ir sākuši egles stādu sēju modernajās, apkurināmajās Strenču kokaudzētavas siltumnīcās.

Divas mūsdienīgās siltumnīcas, kuru kopējā platība ir 2500 m2, aprīkotas arī ar ogļskābās gāzes (CO2) regulēšanas sistēmām, kas veicina straujāku augu augšanu. Tas dod iespēju egles stādus izaudzēt daudz ātrāk. Šobrīd iesētie ietvarstādi būs stādāmi mežā jau nākamā gada maijā (salīdzinājumam – pēc vecās tehnoloģijas egles stādus audzēja četrus gadus). Kopā siltumnīcu modernizēšanā investēts 50 000 latu. Priedes stādiņu sēju AS „Latvijas valsts meži” darbinieki plāno uzsākt apmērām pēc divām nedēļām.

 

 

Struktūrvienības „LVM Sēklas un stādi” direktora vietniece ražošanas jautājumos Laima Zvejniece: „Tieši šī gada vēsajā pavasarī ir lieliski redzams, kādu atdevi dod investīcijas siltumnīcu modernizācijā. Pateicoties tām, ir iespējams daudz veiksmīgāk strādāt un būt neatkarīgiem no laika apstākļu kaprīzēm.”

 

AS „Latvijas valsts meži” šogad plāno tirgū piedāvāt 36 miljonus stādu, savukārt kopējo audzēšanā esošo stādu apjomu gada beigās plānots palielināt līdz vairāk nekā 100 miljoniem. Paredzēts pabeigt meža koku stādu uzglabāšanas un šķirošanas kompleksa būvniecību, lai piedāvātu tirgū augstākas kvalitātes stādus klientu pieprasītajos termiņos ar mērķi palielināt meža vērtību.

 

AS „Latvijas valsts” meži valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks: „Ar tik milzīgiem pārdoto stādu apjomiem kokaudzētavās tas ļauj likvidēt sastrēgumu realizācijas periodā. Es ceru, ka to izjutīs visi mūsu stādu pircēji.”