29 • 01 • 2006

Ieguldījumi meža ceļos dod atdevi

Lai arī turpmāk saglabātu straujus izaugsmes tempus un nodrošinātu uzņēmuma konkurētspēju nākotnē a/s „Latvijas valsts meži” jau kopš 2002. gada veic nopietnas investīcijas meža ceļu būvniecībā.

 Šī darba pirmos rezultātus var redzēt jau šobrīd. Lai arī degvielas cenas ir ievērojami kāpušas, dažādu meža darbu izmaksas, nav būtiski pieaugušas vai pat ir samazinājušās. Piemēram, apaļkoku sortimentu sagatavošanas un pievešanas izmaksas uz 1 kub.m šogad tiek plānotas mazākas, jo ir samazinājies vidējais pievešanas attālums no 457  m (2004. g)  uz 430 m (2006. g).

Pateicoties jaunajiem ceļiem, vienkāršāka un ātrāka ir ugunsgrēku dzēšana.

Šogad Latvijas valsts meži plāno uzbūvēt 711 km meža ceļu, t.sk. no jauna uzbūvēt 259,3 km meža ceļu un rekonstruēt 451,5 km esošo meža ceļu, sagatavot būvprojektus 808 km meža ceļu, kas nodrošinātu objektu būvniecību 2007. gadā,. veikt 7 tiltu periodisko uzturēšanu, atjaunojot to projektēto nestspēju, veikt meža meliorācijas sistēmu renovāciju 13,3 tūkst. ha platībā. Visus šos darbus organizēs jaunā uzņēmuma struktūrvienība LVM Meža infrastruktūra.

Šo plānoto investīciju realizācija dos, darbu ļoti daudziem maziem un vidējiem Latvijas lauku uzņēmējiem. Visi ceļu būves darbi tiek kontraktēti konkursa kārtībā, tāpēc LVM aicina uzņēmējus regulāri sekot publikācijām presē un LVM interneta mājas lapā