25 • 01 • 2006

Priedes būvmateriālus var eksportēt uz ASV

Noslēdzies Latvijas teritorijā augošās priedes (Pinus sylvestris) atbilstības novērtēšanas pētījums ASV būvniecības tirgum. Šo pētījumu saskaņā ar savu korporatīvās stratēģijas plānu, kura viens no galvenajiem uzdevumiem ir nozares konkurētspējas paaugstināšana, finansēja AS “Latvijas valsts meži”.

Priedes zāģmateriālu paraugi tika vispusīgi testēti ASV akreditētā laboratorijā, un sertificēta institūcija ASV West Coast Lumber Inspection Bureau sagatavoja ziņojumu, kas tika iesniegts izskatīšanai ASV Zāģmateriālu standartizācijas komitejā (American Lumber Standard Committee). Pamatojoties uz tās lēmumu, Latvijas priedes koksne ir iekļauta akceptējamo ārvalstu koku sugu sarakstā, piešķirot apzīmējumu marķēšanai Scot.P.(I)LAT, līdz ar to atverot ASV konstrukciju kokmateriālu tirgu ražotājiem no Latvijas.

Latvijas teritorijā augošās priedes koksnes novērtēšana ASV būtiski palielina priedes zāģmateriālu ražotāju konkurētspēju, kā arī ļauj Latvijas ražotājiem diversificēt noieta tirgu un tādējādi nesamazināt ražošanu arī tādos strauja izejvielu cenu kāpuma apstākļos, kādi Latvijā bija vērojami pēdējos divos gados.

Pirms trīs gadiem, 2001. gadā, pēc kokrūpniecības uzņēmumu iniciatīvas un ar šo uzņēmumu finansējumu tika veikta Latvijas egles koksnes novērtēšana ASV. Tā rezultātā ir nostiprinājusies egles konstrukciju zāģmateriālu ražotāju globālā konkurētspēja. Priedes būvmateriālu gadījumā efekts varētu būt vēl lielāks, jo priedes zāģmateriāli līdz šim arī tradicionālajā būvniecības tirgū ir ar zemāku konkurētspēju.

ASV būvniecības tirgus ir viens no lielākajiem globālā koksnes produktu tirgus segmentiem. Divas no trijām individuālajām dzīvojamām mājām, kurās izmantotas koksnes konstrukcijas, uzceltas ASV. Visus pēdējos gadus šajā tirgus segmentā ir vērojams neliels pieaugums. Tiek prognozēts, ka arī turpmākajos gados tas ik gadu pieaugs par 2-5 %. Kā zināms, pagājušajā gadā ASV bija sevišķi postoša vētru sezona. Tika izpostītas simtiem tūkstošu māju. Tāpēc ASV ir ievērojami palielinājies pieprasījums pēc kokmateriāliem būvniecībā un pieaugušas to cenas. Tirgus analīze liecina, ka Eiropas skujkoku koksnei šajā tirgū ir stabila un noturīga vieta tieši būvniecības konstrukciju segmentā, jo iespējamie konkurenti - Dienvidaustrumāzijas valstis -nenodarbojas ar šādu produktu ražošanu.