23 • 03 • 2006

Bavārijas valsts mežu apsaimniekotāji apgūst a/s „Latvijas valsts meži” pieredzi

No 20. līdz 22. martam akciju sabiedrību „Latvijas valsts meži” pieredzes gūšanas vizītē apmeklēja Bavārijas valsts mežu apsaimniekošanas uzņēmuma vadība un speciālisti. Šajā Vācijas pavalstī pagājušajā gadā, restrukturējot valsts mežu pārvaldi, izveidots valsts mežu apsaimniekošanas uzņēmums Bayerische Staatsforsten AoR, kura darbības galvenie principi līdzinās Latvijā pirms sešiem gadiem līdzīgas reformas rezultātā izveidotajai akciju sabiedrībai Latvijas valsts meži.

 

Lai gūtu pieredzi savas mežsaimniecības nozares tālākai attīstībai, Bavārijas valsts mežu apsaimniekošanas organizācijas delegācija apmeklēs trīs Eiropas valstis – Latviju, Somiju un Zviedriju, kurās valsts mežu apsaimniekošanas modelis atzīts par sekmīgāko.

 

Bavārijas valsts mežu apsaimniekošanas organizācijas delegācijas vizītes pirmajā dienā LVM valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks un uzņēmuma speciālisti iepazīstināja viesus ar LVM galvenajiem darbības principiem, uzņēmuma struktūru, ilgtermiņa stratēģiju, dabas un vides aizsardzības principiem un sociālo atbildību. Vizītes otrajā dienā Bavārijas delegācija devās uz LVM Austrmvidzemes mežsaimniecību, lai dabā iepazītos ar LVM īstenoto pilno meža apsaimniekošanas ciklu. Delegācija iepazinās ar LVM struktūrvienību „LVM Mežs”, „LVM Apaļkoksnes piegādes” un „LVM Sēklas stādi” darbību praksē.

 

Viesus īpaši ieinteresēja LVM sistēma augošas koksnes (cirsmu) uzmērīšanai, ko veic ar elektroniska dastmēra un datora palīdzību, un „LVM Apaļkoksnes piegāžu” izveidotais darbības modelis, kur gatavā produkcija, t. i., zāģbaļķi, finierkluči, papīrmalka un malka, tiek nogādāti tieši pie patērētāja – zāģētavā vai kokapstrādes rūpnīcā. Lielu ievērību izpelnījās arī vēsturiskā, bet joprojām strādājošā LVM Vijciema čiekurkalte, kas kā atzinību saņēmusi Eiropas kultūras mantojuma karogu.

 

 

Bavārijas valsts mežu apsaimniekošanas uzņēmums Bayerische Staatsforsten AoR dibināts 2005. gada 1. jūlijā ar mērķi efektīvi apsaimniekot mežus, kas pieder Bavārijas valstij. Uzņēmums apsaimnieko 770 tūkstošus hektāru meža zemes, kur ikgadējais koksnes pieaugums ir 6 milj. m3, bet ciršanas apjoms – aptuveni 5,4 milj. m3 (90% no pieauguma). Līdztekus koksnes ražošanai, uzņēmums nodarbojas arī ar medību un rekreācijas pakalpojumiem, zemes nomu u. c. pakalpojumiem.