16 • 09 • 2005

AS „Latvijas valsts meži” saņem atzinību par inovatīvu uzņēmējdarbību

AS „Latvijas valsts meži” (LVM) saņēmusi Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) atzinību par inovatīvu uzņēmējdarbību, iekļūstot LDDK 2005. gada balvas „Par inovācijām uzņēmējdarbībā” finālistu trijniekā. Šāds novērtējums iegūts par modernu tehnoloģiju ieviešanu un attīstību meža stādu ražošanā.

AS „Latvijas valsts meži” struktūrvienības „LVM Sēklas un stādi” direktora vietniece Laima Zvejniece pastāstīja, ka LVM jau kopš 2000. gada pakāpeniski ievieš jaunas meža stādu ražošanas tehnoloģijas, kas ļāvis panākt strauju ražošanas un realizācijas apjoma kāpumu. Pēdējo divu gadu laikā, investējot pētījumos, uzlabota stādu selekcija un minerālā barošanās, kas nodrošina to labāku ieaugšanu un straujāku augšanu mežā. „Ir liels gandarījums, ka līdztekus farmācijas nozares uzņēmumam, kas tradicionāli ir augsto tehnoloģiju un inovācijas nozare, apbalvoto trijniekā ir divi meža nozares uzņēmumi. Tas pierāda, ka Latvijas meža un kokrūpniecības nozare spēj attīstīties kā moderna, efektīva un tehnoloģiski augsti attīstīta nozare,” atzīst Laima Zvejniece.

AS „Latvijas valsts meži” ir vienīgais uzņēmums, kas vietējā tirgū piedāvā skuju koku ietvarstādus un uzlabotas sakņu sistēmas stādus. Salīdzinot ar parastajiem, tādu selekcionētu stādu izstādīšana izcirtumos un zemju apmežošanai dod iespējas zemes īpašniekam palielināt meža vērtību un peļņu no tā apsaimniekošanas līdz pat 20%. Pēc jauno ražošanas tehnoloģiju ieviešanas un strauja ražošanas un realizācijas apjoma kāpuma no 2000. līdz 2003. gadam šogad jauno produktu īpatsvars realizācijā sasniedzis 45%. LVM 2004. un 2005. gadā investēja pētījumos, lai paaugstinātu inovatīvās produkcijas kvalitāti. Tas panākts, veicot stādu minerālās barošanas optimizāciju sadarbībā ar LU Bioloģijas institūtu un nodrošinot stādu pietiekamu mikorizāciju (inficētību ar sēnēm, kas uzlabo stādu minerālo barošanos meža vidē) un selekcijas pētījumus sadarbībā ar LVMI „Silava”.