15 • 08 • 2005

Meža piesārņotājiem draud naudas sodi un mašīnu konfiskācija

AS „Latvijas valsts meži” kampaņas „Nemēslo mežā” ietvaros vasaras nogalē aicina iedzīvotājus būt īpaši vērīgiem un ziņot par gadījumiem, kad kāds mežā izmet vai atstāj atkritumus, tā kā par mežu piegružošanu Latvijas likumdošanā ir paredzēti nopietni sodi.

Kā nosaka Latvijas administratīvo pārkāpumu kodekss, tad par mežu piegružošanu ar atkritumiem vai piesārņošanu ar notekūdeņiem un ķīmiskām vielām var uzlikt naudas sodu fiziskajām un juridiskajām personām no desmit līdz divsimt piecdesmit latiem, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus.

 

Izskatīt meža piemēslošanas lietas un uzlikt sodus par nodarītajiem postījumiem videi var Valsts meža dienesta darbinieki – mežsargi, mežziņi, virsmežziņi –, kā arī Valsts vides dienesta darbinieki – vides inspektori, īpaši aizsargājamo dabas teritoriju pārvaldes darbinieki. Tāpat administratīvo sodu mežu piesārņotājiem ir tiesīgi piespriest rajonu padomju, pilsētu domju un pagasta padomju priekšsēdētāji, viņu vietnieki un izpilddirektori.

 

Lai vainīgās personas sodu saņemtu, iedzīvotājiem ar savām liecībām un vērā ņemamiem pierādījumiem ir jāvēršas pie minēto institūciju darbiniekiem.

 

Šobrīd šāda prakse Latvijā vēl nav īpaši izplatīta, jo cilvēki nav informēti par iespējām sodīt mežu piemēslotājus, uzskata AS „Latvijas valsts meži” pārstāvis Arnis Melnis. Tāpat ir grūti pierādīt konkrēta meža piesārņotāja vainu pēc tam, kad atkritumi atrasti mežā, viņš skaidro. Tomēr tam nevajadzētu kļūt par šķērsli likumu ieviešanai praksē, jo, kā liecina Vides ministrijas dati, katru gadu Latvijā tiek sastādīti vairāki desmiti administratīvo pārkāpumu protokoli par mežu piesārņošanu.

 

Turklāt sodi par mežu piesārņošanu ar īpaši bīstamām vielām ir iekļauti arī Krimināllikumā, kas par to paredz brīvības atņemšanu uz vairākiem gadiem.