27 • 07 • 2005

AS "Latvijas valsts meži" uzsāk sociālu akciju "Nemēslo mežā"

77

Attēlā: Visi kampaņas "Nemēslo mežā!" partneri (no kreisās): Vides ministrs Raimonds Vējonis, Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, AS "Latvijas valsts meži" valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks un "L&T Hoetika" administratīvā direktore Indra Petrēvica.

Lai risinātu pieaugošo atkritumu problēmu mežos, AS "Latvijas valsts meži” (LVM) pasludina augustu par Tīru mežu mēnesi un uzsāk sociālu kampaņu "Nemēslo mežā!”.

Kā liecina SKDS aptaujas dati, mežos katru gadu atpūšas vismaz 82% Latvijas iedzīvotāju, un atpūtnieku skaits arvien palielinās. Taču vienlaikus saasinās arī mežu piesārņojuma problēma - atpūtai dabā cilvēki aizvien vairāk izmanto vienreiz lietojamos traukus, salvetes, iesaiņojumu, grillus, ko atstāj turpat mežā. Vislielākās raizes vides speciālistiem sagādā pieaugošais plastmasas atkritumu īpatsvars, kas, atšķirībā no papīra, nesadalās. Pieaugot privātmāju skaitam un būvniecības aktivitātēm, pieaug arī industriālo atkritumu un sadzīves atkritumu izgāšana mežā.

Šo atkritumu savākšanai LVM šogad bija jāizlieto trīs reizes vairāk līdzekļu (Ls 80 000) nekā pērn.

“Mežu piesārņojuma problēma, manuprāt, neslēpjas pašos atkritumos, bet gan cilvēku attieksmē pret apkārtējo vidi,” saka LVM valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks, „kamēr cilvēks nesaprot, ka nav atsūtīts uz Zemes no kosmosa, lai to iekarotu, bet gan ir piedzimis tepat un ir šīs planētas sastāvdaļa, tikmēr velti gaidīt, ka viņš pēc piknika mežā savāks atkritumus. Mēs varam pēc tam rīkot bezgalīgas meža sakopšanas talkas, tomēr svarīgākais un grūtākais uzdevums ir mainīt cilvēku attieksmi. Tas arī ir šīs sociālās kampaņas "Nemēslo mežā!” mērķis.”

Kampaņas ietvaros darbosies īpaši radīts tēls – Cūkmens, kas personificē atkritumu problēmu un mežu piesārņotājus. Viņš dosies tūrē pa Latviju, lai nometnēs un vēlāk arī skolās tiktos ar bērniem, piedalītos dažādos pasākumos un sniegtu intervijas masu medijiem. Turklāt Cūkmens izsludina arī Cūkmena balvas izcīņu. Par balvu varēs cīnīties, iesūtot fotogrāfijas, kurās attēlotas vissušķīgākās un cūcīgākās vietas mežā un pie mežiem - nelegālas izgāztuves, atkritumi atpūtas vietās, kas atstāti pēc piknikiem un pasākumiem brīvā dabā. Balvu konkursa noslēgumā piešķirs pats Cūkmens - tā būs īpaša atzinības zīme, ko Cūkmens izgatavojis īpaši šim konkursam. Uzvarētājs saņems arī ģimenes piknika piederumu komplektu no LVM.

Cukmens

 Fotogrāfijas konkursam lūdzam sūtīt uz e-pastu: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai arī pa pastu: "Nemēslo mežā!", Kristapa 30, Rīga, LV-1046.

Ikvienu vietu, ko kampaņas ietvaros būs pieteikuši Latvijas iedzīvotāji, sakops „L&T Hoetika ātrās reaģēšanas vienība”. Kampaņu organizē: AS „Latvijas valsts meži” Kampaņas partneris: L&T Hoetika.

Tomass Kotovičs

LVM Komunikācijas daļas vadītājs

Papildus informācija par kampaņu: 8340222.