22 • 07 • 2005

Egļu astoņzobu mizgrauža savairošanās prognoze un rīcība 2005. gada vasaras otrajai pusei un rudenim

 

Sekojošā prognoze sagatavota, aktualizējot jūlija egļu astoņzobu mizgrauža savairošanās prognozi. Tā tapusi LVM pasūtītā pētījuma projekta ietvaros (izpildītājs LVMI „Silava”), balstoties uz egļu astoņzobu mizgrauža attīstības novērojumiem visā Latvijas teritorijā, kā arī izmantojot datus, kas pasūtīti „Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūrā”.

 

Uz 2005. gada 1. jūliju egļu astoņzobu mizgrauža attīstībā konstatēts:

 

  1. Daļa pavasarī veidoto mātes eju nav pabeigtas, vai arī mātes tās pametušas nepabeigtas.
  2. Vējgāztajās no meža neizvāktajās eglēs mizgraužu blīvums reti pārsniedz vienu saimi uz dm², kas ir vērtējams kā mērens (zem vidējā). Parastos mizgrauža attīstības gados šis rādītājs svārstās robežās 1,2 – 2,0 saimes uz dm².
  3. Turpinās mizgrauža jaunās paaudzes izlidošana no pavasarī aizņemtajām attīstības vietām.
  4. Jaunās paaudzes mizgraužu vabolītes nelielā blīvumā aizņem vētrā gāztās, no meža neizvāktās, saules apspīdētās egles. Koku stumbri, kas ieauguši zālē, netiek aizņemti.

 

Prognoze:

 

  1. Pamatojoties uz iepriekš sacīto tiek prognozēts, ka egļu astoņzobu mizgraužu savairošanās noritēs pēc izteiktā „B” varianta (masveida savairošanās prognozēta ar 2006. gada jūniju)
  2. Kopējā jūlija mēneša vidējā gaisa temperatūra gaidāma līdz 1° virs normas (norma +16º – +17º). Nokrišņu daudzums gaidāms ap normu (norma 80 – 100 mm, piekrastē 65 – 80 mm).

 

Rīcība:

 

  1. Speciāli cirst kailcirtes ar mērķi tajās izvietot feromonu slazdus mizgrauža jaunās paaudzes ķeršanai nav lietderīgi.
  2. Saglabājamās egļu audzēs līdz šī gada 1. septembrim neveikt egļu ciršanu (jebkādā cirtes veidā), tas var veicināt mizgrauža invāziju tajās.
  3. Feromonu slazdu izvietošana mizgrauža jaunās paaudzes ķeršanai nav lietderīga, jo pēc 15. jūlija to ķeršanas sekmes izcirtumos strauji pazemināsies. Tas skaidrojams ar saules atrašanās augstumu un saules staru krišanas leņķi pret zemi, kas ietekmē dažādu gaisa sasilšanas režīmu dažādos attālumos no zemes virsmas. Šai laikā gaiss pie zemes virsmas nav tik silts kā 10 – 15 m augstumā, kur tad arī mizgrauzis uzturas un lido. Ja mizgrauža jaunā paaudze invadēs kokus šī gada vasaras otrajā pusē, tad tie būs novājinātie uz celma stāvošie koki. Invadēta tiks kokavainaga vidus un augšējā daļa.
  4. Kardināli mainoties situācijai (nepiepildoties sniegtajai laika prognozei), par nepieciešamo rīcību LVM Mežs mežsaimniecības tiks informētas atsevišķi.
  5. Intensīva egļu astoņzobu mizgrauža ķeršana, izmantojot feromonu slazdus, būs veicama 2006. gada pavasara – vasaras sezonā.