13 • 06 • 2005

Mazinās egļu astoņzobu mizgrauža draudi mežiem

Pateicoties vēsajam un lietainajam pavasarim, egļu astoņzobu mizgrauža attīstība ir aizkavējusies. Tas ļauj cerēt, ka šis kaitēklis šogad neveidos otro paaudzi, kura meža īpašniekiem var radīt ievērojamus zaudējumus.

Pamatojoties uz Latvijas valsts mežzinātnes institūta „Silava” novērojumiem un Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras sniegtajiem datiem, pašreiz tiek prognozēts, ka mizgraužu masveida savairošanās šogad var nenotikt. Šī prognoze tiks precizēta jūnija beigās, kad būs zināma metereoloģiskā laika prognoze jūlijam.

 

Lai pasargātu no potenciālajiem mizgraužu bojājumiem vētrā maz cietušās vērtīgās egļu audzes, tajās ir jāpārtrauc skujkoku ciršana, jo kaitēkļus pievilina svaigi cirstas egles izdalītie terpēni (smarža). Savukārt viena kilometra rādiusā ap šīm egļu audzēm līdz jūnija beigām ir vēlams izvākt visas vētrā bojātās egles. Šādi rīkojoties, no meža tiek aizvesta zem egļu mizas savu attīstību uzsākusī mizgraužu jaunā paaudze. Tā tiek būtiski mazināti potenciālie draudi mežam.

 

Speciālisti prognozē, ka pilnīgi novērst egļu astoņzobu mizgrauža kaitējumu mežiem neizdosies, bet tā apmērs būs atkarīgs no katra meža īpašnieka rīcības.