23 • 05 • 2005

„Latvijas valsts meži” jau atjaunojuši gandrīz visas plānotās meža platības

Meža atjaunošana AS „Latvijas valsts meži” (LVM) teritorijās šogad notiek atbilstoši plānotajiem apjomiem un termiņiem. Par spīti salīdzinoši vēlajam pavasarim, koku stādīšanas pavasara sezona jau tuvojas noslēgumam – ir apmežotas visas ar kailsakņiem plānotās platības, kā arī turpinās ietvarstādu stādīšana.

Līdz 13. maijam valsts mežos bija apstādīti jau 5500 ha izcirtumu (jeb 73% no plānotajiem mākslīgās atjaunošanas apjomiem), tai skaitā 2800 ha ar egli, 2500 ha ar priedi un 200 ha ar bērzu.

 

Pavisam 2005. gadā LVM plāno atjaunot mežus 11 000 ha platībā, iestādot vairāk nekā 25 miljonus jaunu koku 7400 ha platībā, bet dabiski atjaunojot mežu 3500 ha lielā platībā. Vairāk nekā trešā daļa jeb 9 miljoni no kopējā stādu apjoma būs ietvarstādi, jo tie, kā apliecina Skandināvijas valstu pētnieki, ir izturīgāki un tiem ir ievērojami garāks iespējamais stādīšanas periods nekā kailsakņiem.

 

Arī LVM 2003. gadā uzsāktie ilgtermiņa izmēģinājumi par ietvarstādu stādīšanu visas veģetācijas sezonas garumā pierāda, ka stādīšanas laikam nav būtiskas ietekmes uz ietvarstādu ieaugšanos un turpmāko augšanas gaitu mežā. Ietvarstādus stāda ar speciāliem stobriem (skatīt fotogrāfijā), kas ievērojami atvieglo stādītāja darbu un  nodrošina augstu darba kvalitāti.