04 • 11 • 2005

Janvāra viesuļvētrā bojātās koksnes novākšana LVM apsaimniekotajās platībās pabeigta

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, apmeklējot akciju sabiedrību „Latvijas valsts meži” (LVM), secinājis, ka LVM apsaimniekotajos mežos šā gada 8.-9. janvāra viesuļvētras radīto postījumu likvidēšana ir pabeigta, novācot vētras bojāto koksni un atbilstoši likumdošanai atstājot vēja lauztos kokus aizsargājamajās teritorijās dabas daudzveidības saglabāšanai. „Pēc viesuļvētras viss izskatījās ļoti drūmi un kritiski – pastāvēja būtiski draudi gan valsts tautsaimniecībai, gan arī iespēja smagām ekoloģiskām sekām. Tāpēc bija nepieciešama operatīva rīcība, sadarbojoties visiem meža nozares dalībniekiem un atbildīgajām lēmējinstitūcijām, kā rezultātā izdevās veikt operatīvas izmaiņas vairākos normatīvajos aktos, lai viesuļvētras sekas varētu novērst pēc iespējas operatīvāk,” atzina Mārtiņš Roze.

Darba vizītes laikā LVM prezidents Roberts Strīpnieks informēja zemkopības ministru, ka LVM visbūtiskāk bija vētras bojāto koksni no meža izvest un realizēt pēc iespējas ātrāk, jo katra diena, ko vētras lauztais vai gāztais koks gulēja zemē, mazināja bojātas koksnes vērtību. LVM prezidents uzsvēra, ka dažviet vētrā divu dienu laikā nogāztās koksnes apjoms bijis līdzvērtīgs deviņu gadu izstrādei. „Vētra vissmagāk skāra tieši Latvijas mežainākos rajonus. Tas bija liels trieciens nozarei. Taču mēs esam iemācījušies strādāt arī šādos apstākļos, operatīvi mobilizējot visus iespējamos resursus bojātās koksnes novākšanai. Vētras gāztās koksnes novākšana valsts mežu platībās notika 20 000 objektos, bija iesaistīti 6000 cilvēku un 800 traktorvienības, nepārtrauktā režīmā strādāja 60 kokvedēji,” stāstīja Strīpnieks.

LVM prezidents zemkopības ministru informēja, ka vētras radīto postījumu dēļ 2005. gadā LVM būs mazāka peļņa. Tam par iemeslu ir straujais koksnes cenu kritums par 40 procentiem un mežizstrādes un transporta pakalpojumu cenu pieaugums par 40 - 45 procentiem, jo pēc viesuļvētras koksnes tirgus Latvijā un citur Ziemeļeiropā bija pārsātināts, savukārt mežizstrādes un koksnes transporta pakalpojumu sektorā valdīja liels pieprasījums un deficīts.

„Man jāatzīst, ka vētra meža nozarei bija ļoti smags trieciens, taču pēc šās darba vizītes man radās pārliecība, ka LVM ir izdevies vētras smagās sekas pārdzīvot sekmīgi, protams, ne bez zaudējumiem, kas ekonomikā būs jūtams arī vēlāk. LVM apsaimniekošanā esošie meži, kas postīti vētrā, ir sakopti un līdz 2007. gadam tiks atjaunoti, tāpēc ilgtermiņā janvāra vētra negatīvas sekas neradīs. Esmu gandarīts, ka gan meža nozare, gan LVM ar sekām ir tikuši galā daudz veiksmīgāk, nekā to varēja paredzēt gada sākumā,” secina Mārtiņš Roze.

Darba vizītes laikā zemkopības ministrs apmeklēja vairākas LVM cirsmas, kur pabeigta vējā lauztās koksnes izstrāde un šobrīd tiek veikta meža zemsedzes sagatavošana jauna meža stādīšanai, kā arī uzņēmumā „Swedwood Latvija” apskatīja efektīvu koksnes saglabāšanas veidu. Proti, uzņēmuma koksnes uzglabāšanas poligonā pēc vētras pirktie apaļkoki jau pagājušajā ziemā pārklāti ar sniegu un mizu kārtu, lai saglabātu koksnes kvalitāti līdz pārstrādei.

 

Informāciju sagatavoja Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa.