10 • 01 • 2005

Akciju sabiedrība „Latvijas valsts meži” apkopo stiprās vētras nodarītos postījumus

IMG 0603

Akciju sabiedrība „Latvijas valsts meži” (LVM) visas valsts teritorijā apkopo 8. un 9. janvāra orkāna postījumus. Postījumu apzināšanu joprojām aizkavē stihijas radītie sakaru traucējumi, kā arī daudzviet uz meža ceļiem sagāztie koki. Saskaņā ar pašreizējām provizoriskajām aplēsēm vienu dienu pēc stihijas valstij piederošajos mežos stiprās vētras postījumu – izgāzto un vēja lauzto koku – apjoms sasniedz aptuveni 1,6 miljonus kubikmetru.

Postījumu apzināšanu joprojām aizkavē stihijas radītie sakaru traucējumi, kā arī daudzviet uz meža ceļiem sagāztie koki. Saskaņā ar pašreizējām provizoriskajām aplēsēm vienu dienu pēc stihijas valstij piederošajos mežos stiprās vētras postījumu – izgāzto un vēja lauzto koku – apjoms sasniedz aptuveni 1,6 miljonus kubikmetru, informē LVM Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs. Joprojām daudzviet ir apgrūtināta meža speciālistu piekļūšana postījumu vietām, tāpēc pašlaik galvenais uzdevums ir meža ceļu attīrīšana. Vislielākie vētras postījumi ir skāruši valsts mežus Kurzemē un Zemgales rietumdaļā, bet citos reģionos, kur vētra nebija tik spēcīga, postījumi ir mazāki. Visvairāk postījumi skāruši skuju koku audzes. No skuju kokiem visvairāk cietušas egļu audzes, kas izgāztas ar visām saknēm. Daudz lauztas arī priedes. Likvidējot vētras radītos postījumus, LVM galvenais uzdevums ir attīrīt ceļus no gāztajiem kokiem, precīzi apzināt postījumus un operatīvi organizēt gāzto un lauzto koku novākšanu.

Par laimi, bērnu un daudzu iedzīvotāju iemīļotajā atpūtas vietā – Tērvetes dabas parkā – stihija nodarījusi salīdzinoši mazākus postījumus: parka centrālajā daļā izgāztas apmēram 40 vecās, lielās priedes. Tajā pašā laikā vētra saudzējusi rūķus, citus iemīļotos pasaku tēlus, kā arī viņu mājiņas un iedzīvi. Parkā patlaban rit sakopšanas darbi.

Tomass Kotovičs uzsver, ka būs steidzami jāatrisina vairāki būtiski jautājumi, kas saistīti ar bojāto koku operatīvu novākšanu vējgāzēs un vējlauzēs - jāsaskaņo ciršanas apjomu izmaiņas normatīvo aktu noteiktajā kārtībā, bez tam LVM sadarbībā ar atbildīgajām institūcijām jāatrisina jautājums par operatīvāku ciršanas apliecinājumu saņemšanu koksnes izstrādei vējlauzēs un vējgāzēs.

Tas saistīts ar apstākli, ka lauzto un bojāto koku koksne, ja netiek laikus novākta un apstrādāta, zaudē kvalitāti, kas var nelabvēlīgi ietekmēt šīs koksnes cenu un attiecīgi valsts ieņēmumus no šīs koksnes pārdošanas. Pastāv vēl kāda būtiska problēma, kas var rasties, ja vēja gāztie koki ilgāku laiku paliks vējgāzēs un vējlauzēs, uzsver Tomass Kotovičs. Pavasarī daļēji atmirušajā koksnē, ja tā paliks mežā, strauji savairosies vairāku kukaiņu sugu meža kaitēkļi, kas apdraudēs visas apkārtējās orkāna neskartās mežaudzes. Ņemot vērā iepriekšminētos apstākļus, nepieciešams rast steidzamu risinājumu, lai atvieglotu valsts iepirkuma procedūru vējgāzēs un vējlauzēs nogāzto, aizlauzto un citādi bojāto koku izstrādes un transportēšanas pakalpojumu iepirkumam, jo visa vētrā bojātā koksne gan ekonomisku, gan ekoloģisku apsvērumu dēļ līdz pavasarim ir jānovāc.

Ņemot vērā, ka daudzviet Latvijā uz ceļiem ir sagāzti koki, LVM darbinieki strādā pastiprinātā režīmā, lai organizētu to novākšanu. Pilnīgai visu meža ceļu attīrīšanai no orkāna sagāztajiem kokiem būs nepieciešams vismaz mēnesis. LVM atgādina kārtību, kā attīrāmi ceļi, uz kuriem nogāzušies koki: ja ceļu aizšķērso tam pāri nogāzies koks, tā daļas, kas aizšķērso ceļu, ir jāizzāģē un jāatstāj ceļa malā nost no brauktuves.