23 • 07 • 2004

Svinīgi atklāts Egļukalna skatu tornis Daugavpils rajona Sventē

Daugavpils rajona Sventes pagastā 2004. gada 23. jūlijā tika atklāts 26,5 m augstais Egļukalna skatu tornis, kas kļuvis par Latvijas otrās lielākās pilsētas Daugavpils un visas Sēlijas nozīmīgu objektu gan no tūrisma, gan apkārtējo mežu drošības viedokļa.

Svinīgi atklāts Egļukalna skatu tornis

Daugavpils rajona Sventē

Daugavpils rajona Sventes pagastā 2004. gada 23. jūlijā tika atklāts 26,5 m augstais Egļukalna skatu tornis, kas kļuvis par Latvijas otrās lielākās pilsētas Daugavpils un visas Sēlijas nozīmīgu objektu gan no tūrisma, gan apkārtējo mežu drošības viedokļa.

Egļukalna skatu torņa atklāšanas pasākumā zemkopības ministrs Mārtiņš Roze īpaši uzsvēra labo ministrijas, valsts akciju sabiedrības „Latvijas valsts meži” (LVM) un vietējo pašvaldību sadarbību: “Zemkopības ministrijas, LVM un vietējās pašvaldības sadarbības rezultātā ir tapis vēl viens būtisks tūrisma un rekreācijas objekts, vēl viena sakopta un interesanta vieta Latvijā, kas jau šobrīd ir kļuvusi par daugavpiliešu un rajona iedzīvotāju iecienītu atpūtas vietu. Protams, es ceru, ka Svente, Sventes dabas parks un Egļukalns turpmāk spēs piesaistīt dabas mīļotājus no visas Latvijas,” izsaka cerību zemkopības ministrs. Ministrs ir īpaši gandarīts par ministrijas pakļautībā esošā uzņēmuma „Latvijas valsts meži” aktīvo darbību dabas, mežu un atpūtas zonu sakopšanā un uzturēšanā kārtībā: „Katrs Latvijas iedzīvotājs, šķiet, ir bijis Tērvetes dabas parkā, apmeklējis arī citus dabas, meža un rekreācijas objektus, kurus apsaimnieko „Latvijas valsts meži”. Egļukalna skatu torņa atklāšana Sventes dabas parkā liecina, ka LVM darbs dabas parku sakopšanā un jaunu rekreācijas vietu izveidē turpinās,” saka Mārtiņš Roze.

Līdz ar zemkopības ministru skatu torņa atklāšanas pasākumā piedalījās arī valsts akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” prezidents Roberts Strīpnieks, Daugavpils rajona padomes priekšsēdētājs Arvīds Kucins, Sventes pagasta priekšsēdētāja Brigita Vasiļevska un LVM Dienvidlatgales mežsaimniecības izpilddirektors Jānis Klaužs.

“Egļukalna skatu torņa izveide Sventes dabas parka teritorijā paver iespējas ne tikai atpūtai un dabas baudīšanai, bet ugunsbīstamajā periodā šo torni varēs izmantot arī meža novērošanai, jo apkārt Egļukalnam plešas liels meža masīvs, kuru līdz šim bija grūti uzraudzīt,” par jaunatklātā skatu torņa nozīmību apkārtnes drošībai stāsta VAS “Latvijas valsts meži” Dienvidlatgales mežsaimniecības izpilddirektors Jānis Klaužs.

Egļukalna skatu tornis atrodas vēsturiskajā seno sēļu novadā – Sventes dabas parkā. Tā augstums ir 26,5 m, un uz tā skatu platformas vienlaikus var atrasties astoņi cilvēki. Pats Egļukalns ir Augšzemes augstienes augstākā virsotne – 220,1 m virs jūras līmeņa. Ap skatu torni atrodas mežu masīvs 1040 ha platībā, Bruno Jansona izveidotā “Egļukalna” izziņas taka ar vairākiem skatu punktiem un atpūtas vietām 1,2 km garumā un Latvijā dzidrākais ezers – Sventes ezers. Saulainās dienās no Egļukalna skatu torņa var redzēt pat tuvākos Lietuvas rajonus.

Egļukalna skatu tornis ir uzcelts bijušā triangulācijas torņa vietā, kura apkārtējā vide ir sakopta un izveidota par veiksmīgu atpūtas centru. VAS “Latvijas valsts meži” prezidents Roberts Strīpnieks uzsver: “Veiksmīgi pildot starptautiskā FSC sertifikāta nosacījumus, “Latvijas valsts mežu” apsaimniekotajās teritorijās joprojām tiek turpināta ekonomiskās un ekoloģiskās sabalansēšanas procedūra, kas Latvijas iedzīvotājiem ļauj atpūsties sakoptā vidē.”

“Viens no valsts akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” stratēģisko mērķu stūrakmeņiem ir sabiedrībai nozīmīgu, kā arī rekreācijas, kultūras, vēstures un vides objektu stāvokļa sistemātiska sakārtošana un uzraudzība. LVM saglabās un turpinās attīstīt jau esošos rekreācijas objektus un, protams, katru gadu veidos jaunus atpūtas un dabas izziņas parkus visā Latvijas teritorijā. Šiem mērķiem vidēji gadā plānots ieguldīt aptuveni 150 000 LVL,” par LVM plāniem informē uzņēmuma prezidents Roberts Strīpnieks.