19 • 01 • 2004

Atklāja „Latvijas valsts mežu” jaunbūvēto meža ceļu

16. janvārī valsts akciju sabiedrība „Latvijas valsts meži” (turpmāk – LVM), klātesot Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietniekam Arvīdam Ozolam un Ķekavas pagasta padomes priekšsēdētājam Indriķim Teivānam, LVM Zemgales mežsaimniecības Misas iecirknī svinīgi atklāja 15,5 km garo jaunizbūvēto meža autoceļu kompleksu Balka – Vācu kapi – Plakanciems.

Atklāja „Latvijas valsts mežu” jaunizbūvēto meža ceļu

16. janvārī valsts akciju sabiedrība „Latvijas valsts meži” (turpmāk – LVM), klātesot Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietniekam Arvīdam Ozolam un Ķekavas pagasta padomes priekšsēdētājam Indriķim Teivānam, LVM Zemgales mežsaimniecības Misas iecirknī svinīgi atklāja 15,5 km garo jaunizbūvēto meža autoceļu kompleksu Balka – Vācu kapi – Plakanciems.

LVM Zemgales mežsaimniecības izpilddirektors Ilgonis Rozītis klātesošos informēja, ka jaunais ceļš ir nozīmīgs posms LVM īstenotajā meža ceļu rekonstrukcijas un būvniecības programmā, kas ļaus ievērojami uzlabot valsts mežu apsaimniekošanu, ceļot meža kapitāla vērtību un uzlabojot mežizstrādes procesu.

Struktūrvienības „LVM Mežs” direktors Edvīns Zakovics žurnālistiem paskaidroja, ka arī šajā un turpmākajos gados LVM turpinās veco meža ceļu rekonstrukciju un jaunu ceļu izbūvi, paplašinot meža ceļu tīkla blīvumu. “Investīcijas meža ceļu rekonstrukcijā un būvniecībā ir viens no būtiskākajiem faktoriem meža kapitāla vērtības palielināšanā. Proti, līdz ar katra jauna meža ceļa izbūvi samazinās kokmateriālu pievešanas no cirsmas līdz ceļam izmaksas, kas veicina meža kapitāla vērtības pieaugumu,” skaidroja Edvīns Zakovics. Kopš 2000. gada LVM jau rekonstruējusi un izbūvējusi vairāk nekā 1000 km meža ceļu. Saskaņā ar LVM izstrādāto stratēģiju laika posmam no 2004. gada līdz 2007. gadam plānots rekonstruēt un izbūvēt meža ceļus vairāk nekā 2600 km kopgarumā. Uzrunas beigās Edvīns Zakovics uzsvēra, ka jaunais ceļš paredzēts ne tikai meža apsaimniekotājiem, mežistrādes tehnikai un kokmateriālu pārvadātājiem, bet visiem apkārtnes iedzīvotājiem un arī atpūtas dabā cienītājiem, kam tagad būs daudz ērtāka piekļūšana iemīļotajām pastaigu, sēņošanas un ogošanas vietām.

Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Arvīds Ozols pauda atzinību, ka LVM sekmīgi īsteno apstiprināto Latvijas meža politiku, kas LVM kā valsts mežu apsaimniekotājam par pienākumu uzliek valsts mežu vērtības celšanu. Gandarīts par LVM paveikto bija Ķekavas pagasta padomes priekšsēdētājs Indriķis Teivāns. Ķekavas pagasta padomes priekšsēdētājs neslēpa prieku, ka jaunizbūvētajam meža ceļam būs ne tikai mežsaimnieciska, bet arī liela sociāla nozīme, jo turpmāk jauno ceļu savās gaitās varēs izmantot apkārtnes iedzīvotāji, samazinot ceļā pavadīto laiku, ietaupot degvielu un nekreņķējoties par iestigšanu. Interesanti, ka agrāk jaunā ceļa vietā stiepusies neizbrienama stiga, pa kuru braukšana nav bijusi iespējama.

Jaunā ceļa svinīgajā atklāšanā piedalījās arī ceļu būvētāji, kas LVM uzdevumā veica darbu. Darbu veicēji – SIA „Rīgas CBR 4” direktors Gundars Krievs un valsts akciju sabiedrības „Centrālā reģiona ceļi” Jelgavas ceļu rajona direktors Andris Cālītis – uzsvēra, ka LVM meža ceļu programmas izbūve ir interesants un vērtīgs pasūtījums ceļu būves uzņēmumiem, pie tam nozīmīgs ir apstāklis, ka šādu ceļu būve dod iespēju strādāt konkrētā reģionā dzīvojošiem cilvēkiem, tātad nodrošina nozarē strādājošos cilvēkus ar darbu un iztiku. Kā būtisks tika atzīts fakts, ka ar meža ceļu būves projektiem, kurus LVM veic praktiski visā Latvijas teritorijā, tiek sekmēta ekonomiskā attīstība reģionos.

Ar cieņu, Tomass Kotovičs, Komunikāciju daļas vadītājs7805432, 9408866

 Cela_atklasana_16_01.doc