22 • 07 • 2002

Apaļo kokmateriālu sortimentu izstrādes un tirdzniecības modelis valsts mežos

Situācijas raksturojums, kas ietekmēja lēmuma pieņemšanu par apaļo kokmateriālu sortimentu izstrādes un tirdzniecības uzsākšanu.

* Saņemtie komentāri un atsauksmes par LVM izstrādāto apaļo kokmateriālu izstrādes un tirdzniecības modeli valsts mežos apkopoti klātpievienotajā PDF failā.

Apaļo kokmateriālu sortimentu izstrādes un tirdzniecības modelis valsts mežos

VAS Latvijas valsts meži

„Apaļkoksnes piegādes”

2002. gada 18. jūlijs

Satura rāditājs

Lpp.

Situācijas raksturojums

3

LVM “Apaļkoksnes piegādes”

5

Misija

6

Darbības mērķi

6

Rīcība

7

Ražošanas plāns 2003. gadam

8

Apaļo kokmateriālu sortimentu izstrādes un tirdzniecības modelis

9

Modeļa darbības īss apraksts

9

Modeļa shematisks attēlojums

11

Modeļa pamatfunkcijas

12

Apaļo kokmateriālu sortimentu pārdošana

12

Apaļo kokmateriālu sortimentu sagatavošana un pievešana

14

Apaļo kokmateriālu sortimentu piegāde pircējam

15

Konkursi

17

Līgumi

18

LVM “Apaļkoksnes piegādes” kalendārais plāns 2002. gadam

19

Pielikumi


Situācijas raksturojums, kas ietekmēja lēmuma pieņemšanu par apaļo kokmateriālu sortimentu izstrādes un tirdzniecības uzsākšanu.

  1. Plānotā celulozes rūpnīcas celtniecība Jēkabpils rajona Ozolsalā.

2001. gada vasarā Zemkopības ministrija, pildot Ministru kabineta 2001. gada 29. maija sēdes lēmumu, uzdeva VAS “Latvijas valsts meži” (LVM) sagatavot papīrmalkas nodrošinājuma tehnisko risinājumu. Veicot analīzi tika noskaidrots, ka vienīgais reālais veids kā garantēt piegādes no valsts mežiem, ir uzsākt apaļo kokmateriālu izstrādi un tirdzniecību.

  1. Ilgtermiņa mežizstrādes līgumu (IML) termiņu beigas.

LVM bija jāpieņem lēmums ko tad darīt tālāk? Tika veikta draudu un iespēju analīze, kas parādīja, ka IML kā augošu koku pārdošanas veids ir izsmēlis savas perspektīvas un attīstības iespējas kā no valsts, tā no uzņēmumu viedokļa. Konkrēti tika konstatēts, ka:

    • augošu koku pārdošanas cena ir par 30% zemāka, salīdzinot ar tirgus cenu, kas nozīmē valsts atbalstītu vienas uzņēmēju grupas slēptu subsidēšanu.
    • Augošu koku pircēju papildus peļņas daļa, kas tiek iegūta IML zemo cenu dēļ, tiek izmantota, lai palielinātu cenu izsolēs, tādejādi izkropļojot tirgu un izspiežot no tirgus uzņēmējus, kuriem nav IML un kuri netiek subsidēti.
    • Notiek IML pārpirkšanas process, tādā veidā notiek resursu koncentrēšanās lielāko mežizstrādes uzņēmumu rokās, no kuriem daļa pieder ārvalstu akcionāriem. Šādā veidā IML ļauj nodrošināt kontroli pār koksni kā izejmateriālu bez ilgstošas konkurences cīņas – ar vienreizējas investīcijas palīdzību.
    • IML pastāvēšana neveicina jaunu un progresīvu tehnoloģiju un ražošanas līdzekļu izmantošanu mežizstrādē. Uz doto brīdi Latvijā no 12 jauniem harvesteriem, kas pārdoti laika periodā no 1999. gada līdz šodienai, tikai 4 ir iegādājušies uzņēmumi, kuriem ir IML.
    • IML pastāvēšana neveicina kokmateriālu uzskaites un uzmērīšanas sistēmu sakārtošanu valstī. Potenciāli IML var tikt izmantoti, lai veiktu nelegālas izcelsmes koksnes legalizāciju.

  1. Kokmateriālu uzmērīšanas situācija valstī

Kokmateriālu uzmērīšana valstī nav sakārtota, jo kokmateriāli netiek mērīti pēc vienota Latvijas standarta. Viens m3, kas uzmērīts pēc Latvijas standarta, kokmateriālu tirgū tiek uzmērīts no 0,8 līdz 0,85 m3 apjomā. Līdz ar to netiek veikta precīza kokmateriālu uzskaite un par neuzmērīto daļu netiek aprēķināti un nomaksāti nodokļi.

  1. Tehnoloģiju pielietojums

Uz doto brīdi Latvijā kokmateriālu sagatavošanas darbu mehanizācija ir 6,8% līmenī. Salīdzināšanai Somijā un Zviedrijā mehanizācijas līmenis ir 100%, Igaunijā 26,8%.

1. att. Mehanizācijas pakāpe kokmateriālu sagatavošanā, %



Pasaulē mežizstrādē starauji ienāk un nostiprinās informācijas tehnoloģijas, dodot iespēju automatizēt mežizstrādes procesus, optimizēt ražošanu un kokmatriālu plūsmu.

Esošo tehnoloģiju kokmateriālu sagatavošanas darbos Latvijā raksturo augsta pašizmaksa, zema darba drošība, pazemināta izstrādāto sortimentu vērtība, IT neizmantošana.

Līdz ar to, turpinot izmantot esošās tehnoloģijas un neienākot jaunām tehnoloģijām, samazinās uzņēmēju - katra atsevišķi un arī valsts kopumā konkurētspēja Eiropas tirgū.

  1. Investīcijas koksnes pārstrādē

Koksnes pārstrādes nozarē trūkst stabilitātes, jo izejvielu pieejamības nestabilitāte rada nežēlīgu konkurenci cīņā par izejvielām kā galveno limitējošo faktoru koksnes pārstrādes attīstībā.

Nestabilā vide tirgū un izkropļotā tirgus ekonomika nestimulē koksnes pārstrādātājus pilnveidot esošās tehnoloģijas vai investēt jaunās ražotnēs.

Novērojams arī, ka potenciālie investori pārstrādes sektorā, izmantojot esošo situāciju, investē izejvielas kontroles nodrošināšanā, bet ne koksnes pārstrādes attīstībā.

Ņemot vērā iepriekšminēto situācijas izvērtējumu un iegūtos rezultātus tika pieņemts lēmums izstrādāt apaļo kokmateriālu sortimentu izstrādes un tirdzniecības modeli, un uzsākt tā ieviešanu dzīvē LVM valdījumā esošajās mežu platībās, par kuru apsaimniekošanu nav noslēgti IML.

Lai nodrošinātu modeļa ieviešanu dzīvē, š.g. 30. maijā LVM tika izveidota jauna struktūrvienība LVM „Apaļkoksnes piegādes”.


LVM struktūrvienība „Apaļkoksnes Piegādes”.

Kas ir mūsu potenciālais klients?

Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēts uzņēmums, kura nodarbošanās ir apaļo kokmateriālu sortimentu tālāka pārstrāde un kuriem Latvijā pieder mehāniskai un ķīmiskai pārstrādei paredzēto apaļo kokmateriālu sortimentu pārstrādes ražotnes.

Kādas ir mūsu potenciālo klientu vajadzības?

Iegādāties gala produkta saražošanai vajadzīgos augstas kvalitātes apaļo kokmateriālu sortimentus, kas atbilst kvalitātei un specifikācijām, kādas nepieciešamas gala produktu saražošanai.

Saņemt sortimentus vajadzīgajā laikā un apjomā, kas ļauj nodrošināt ražošanas procesu un saražotās produkcijas piegāžu līgumu izpildi.

Reaģēt uz izmaiņām saražotās produkcijas tirgos, strauji mainot ražojamās produkcijas specifikāciju, kā arī palielinot vai samazinot ražotās produkcijas apjomus.

Samazināt ražošanas izmaksas un celt savu konkurētspēju gala produkta tirgos.

Ar kādu klientu mēs sadarbosimies?

Ar klientu, kas:

· veic savu uzņēmējdarbību saskaņā ar Latvijas likumdošanu;

· uzskaita un veic nodokļu nomaksu;

· nesadarbojas un neatbalsta uzņēmumus, kuri nemaksā likumā noteiktos nodokļus un neveic koksnes kustības uzskaiti;

· ir ieinteresēts meža nozares biznesa vides sakārtošanā;

· veic koksnes uzskaiti un atbalsta uzmērīšanas sistēmas sakārtošanu vadoties pēc Latvijas standarta;

· ievēro darba drošības un vides aizsardzības prasības, veicot uzņēmējdarbību;

· investē uzņēmuma attīstībā un ražošanas iekārtu modernizācijā;

· ir izstrādājis uzņēmuma attīstības stratēģiju tuvākajiem 5 gadiem.

Kāda būs mūsu sadarbība ar klientu?

Ilgtermiņa, kas veicina pievienotās vērtības radīšanu un sadarbības attīstību.

Abpusēji izdevīga, kas nodrošinās abu pušu biznesa veiksmīgu attīstību.


Mūsu misija.

LVM “Apaļkoksnes piegādes“, kā neatkarīgs un profesionāls apaļo kokmateriālu sortimentu piegādātājs,

palīdz saviem klientiem palielināt to produktu konkurētspēju, ar efektīvām apaļo kokmateriālu sortimentu piegādēm, uzņemoties būtisku un attīstošu lomu klientu piegāžu ķēdē.

Mūsu darbības mērķi.

Lai nodrošinātu LVM un valstij – meža īpašniekam pieaugošu ilgtermiņa peļņu, pārdodot kokmateriālus ar paaugstinātu pievienoto vērtību tiek noteikti sekojoši mērķi:

1. Būt līderim nozarē, attīstot un piedāvājot klientiem jaunus pakalpojumus.

2. Sakārtot biznesa vidi meža nozarē, dodot aktīvu ieguldījumu kokmateriālu uzskaites un uzmērīšanas sistēmu sakārtošanā, un atbalstot visu darījumiem ar koksni paredzēto nodokļu iekasēšanu.

3. Padarīt prognozējamu attīstības vidi nozares uzņēmumiem un

radīt labvēlīgu vidi investīcijām pārstrādes nozarē, piedāvājot klientiem ilgtermiņa sadarbību un nodrošinot stabilas piegādes.

4. Stimulēt pievienotās vērtības palielināšanos Latvijā, nodrošinot iespējami racionālu koksnes izmantošanu.

5. Paaugstināt mūsu klientu konkurētspēju, piedāvājot kvalitatīvus koksnes izejmateriālus un augsti attīstītas loģistikas pakalpojumus.

6. Stimulēt progresīvu tehnoloģiju ienākšanu nozarē un atbalstīt nozari pie tehnikas nomaiņas.


Mūsu rīcība, lai realizētu iepriekš minētos mērķus.

  1. Aktīvi sekot tirgus prasībām un izmaiņām kā Latvijā tā Eiropā. Balstoties uz attīstības tendencēm un klientu vajadzībām, meklēt, attīstīt un ieviest jaunus pakalpojumus un produktus.

  1. Veidot transparentus un godīgus procesus:

· Nodrošināt visu procesu „caurspīdīgumu” – konkursi, noslēgtie līgumi, apjomi, cenas.

· Sertificēt piegāžu ķēdes.

· Ieviest koksnes kustības uzskaites sistēmu, sākot ar pirmo darbības dienu, un prasīt to darīt arī sadarbības partneriem.

· Kokmateriālu uzmērīšanā izmantot tikai Latvijas standartu.

  1. Veidot stabilus un ilgtermiņa, ar darbības laiku līdz 3 gadiem, apaļo kokmateriālu sortimentu piegādes līgumus.

  1. Izvēlēties attiecīgo sortimentu izstrādei atbilstošas cirsmas. Veikt racionālu cirsmu izstrādi, optimizēt koku sagarumošanu, nodrošinot maksimālu sortimentu vērtības iznākumu. Vērtīgāko koka daļu izmantot tikai vērtīgu sortimentu izstrādei.

  1. Paaugstināt sortimentu kvalitāti, izmantojot mežizstrādes tehniku un tehnoloģiju, kas ļauj nodrošināt precīzu koka sagarumošanu pēc uzdotajiem parametriem. Izvēlēties mežizstrādes pakalpojumu sniedzēju, kura profesionalitāte nodrošina koka izvērtēšanu pēc tā kvalitātes rādītājiem un sortimentu sagatavošanu pēc uzdotās kvalitātes.

Izveidot augsti attīstītu loģistikas pakalpojumu, veicot kokmateriālu transportēšanas optimizācju, tādā veidā nodrošinot precīzas piegādes klientiem vajadzīgajā laikā.

  1. Uzstādīt kvalitatīvi jauna līmeņa standartus un prasības mežizstrādē, atbalstot progresīvo tehnoloģiju izmantošanu, un izveidojot vienotu IT sistēmu, kurā iekļaujas mežizstrādes un transportēšanas cikli, un, kas nodrošina informācijas apmaiņu ar gala patērētaja informācijas sistēmu.

Veidot ilgtermiņa sadarbību ar pircējiem un pakaplojumu sniedzējiem, slēdzot ilgtermiņa līgumus, kas nodrošina stabilitāti un garantē darbu apjomu, dodot iespēju uzņemties ilgtermiņa saistības ražošanas līdzekļu nomaiņā vai modernizācijā.




LVM „Apaļkoksnes piegādes” ražošanas plāns 2003. gadam.

Ražošanas plāna pamatojums.

Reāli izpildāmi sagatavošanas un pārdošanas apjomi, lai nodrošinātu sistēmas pakāpenisku ieviešanu un varētu garantēt tās sekmīgu darbību, kā arī nodrošināt noslēgto līgumu izpildi.

Ražošanas plāns.

 apalkoku_piegades_nolikums_projekts_180702.doc 

 konkursa_nolikums_mezizstrade_projekts_180702.doc 

 parvadajuma_ligums_projekts_190702.doc 

 piegades_ligums_projekts_190702.doc 

 parvadajuma_konkursa_nolikums_projekts_180702.doc 

 uznemuma_ligums_projekts_190702.doc 

 68.doc