22 • 02 • 2002

Jaunmoku pilī spriež par dabas aizsardzību Latvijas valsts mežos

2002. gada 20. februārī Jaunmoku pilī valsts akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži”(LVM) organizēja semināru “Bioloģiskās daudzveidības saglabāšana mežā”.

Jaunmoku pilī spriež par dabas aizsardzību Latvijas valsts mežos

2002. gada 20. februārī Jaunmoku pilī valsts akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži”(LVM) organizēja semināru “Bioloģiskās daudzveidības saglabāšana mežā”. Semināra galvenais mērķis bija informēt tā dalībniekus par iepriekšējā gadā Latvijā notikušajiem vai iesāktajiem projektiem dabas aizsardzības jomā, sevišķu akcentu liekot uz bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas problēmām meža ekosistēmās.

Tā kā Latvijā jau 2000. gadā ir izstrādāta un apstiprināta “Bioloģiskās daudzveidības nacionālā programma”, tad arī kā pirmā uzstājas minētās nacionālās programmas ieviešanas projekta vadītāja Aase Østergaard. Projekts darbojas VARAM uzdevumā ar Dānijas vides aizsardzības aģentūras finansejumu. Projektā galvenais uzsvars tiks likts uz sabiedrības apziņas celšanas pasākumiem, ieskaitot dažādas informācijas kampaņas (piemēram, Mitrāju diena, Bioloģiskās daudzveidības starptautiskā diena, Nacionālo parku, Eiropas diena u.c.).

Sevišķu uzmanību projekta vadītāja pievērsa mežiem, jo tajos eksistējošās augu un dzīvnieku sugas, kā arī šo sugu dzīvesvietas jeb biotopi, ir nozīmīga Latvijas bioloģiskās daudzveidības sastāvdaļa, un kurai grūti atrast analogus Eiropas attīstītāko valstu teritorijās. Projekta vadītāja augstu novertēja LVM izstrādāto vides aizsardzības politiku.

Par jaunu dabas teritoriju koncepciju atbilstoši Eiropas Savienības direktīvu (Putnu un Biotopu) prasībām Latvijā pastāstīja projekta “NATURA 2000 vietu tīkla izveide Latvijā” vadītājs Otars Opermanis. Savukārt Raimonds Bērmanis no Valsts meža dienesta pastāstīja par dabisko mežu biotopu inventarizāciju 2001. gadā, kas realizēta LVM apsaimniekotajos mežos. Māris Strazds un Jānis Ķuze no Latvijas Ornitoloģijas biedrības dalījās pieredzē par īpaši aizsargājamo putnu sugu inventarizāciju Austrumvidzemes un Ziemeļlatgales mežsaimniecību teritorijās.

Semināra noslēgumā LVM vides un meža aizsardzības sekotora vadītāja Laila Šica iepazīstināja dalībniekus ar LVM “Vides plānā 2001.-2005. gadam” nospraustajiem mērķiem, uzdevumiem un pasākumiem, kuru realizācija sekmēs bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu mežā, kā arī nodrošinās vides aizsardzības pamatprincipu ievērošanu uzņēmuma darbībā. Svarīgākie pasākumi ir dabisko mežu biotopu inventarizācijas pabeigšana, dažādu norādījumu izstrāde dabas vērtību saglabāšanai, esošo aizsargājamo teritoriju inventarizācija un, protams, arī darbinieku un sadarbības partneru vides apziņas celšana un izglītošana vides aizsardzības jautājumos.

Ar cieņu,

Tomass Kotovičs, biroja vadītājs

7805432, 9408866

 52.doc