13 • 01 • 2001

Valsts akciju sabiedrībā Latvijas valsts meži veiksmīgi sākusies meža koku sēklu vākšanas sezona

Nākotnes mežu vērtība atkarīga no reproduktīvā materiāla izcelsmes un kvalitātes, tāpēc valsts akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži” (LVM) nopietnu vērību pievērš meža koku sēklu ieguvei un to kvalitātei.

PRESES PAZIŅOJUMS

 

Rīgā, 2001. gada 8. janvārī

 

Valsts akciju sabiedrībā “Latvijas valsts meži” veiksmīgi sākusies meža koku sēklu vākšanas sezona

 

Nākotnes mežu vērtība atkarīga no reproduktīvā materiāla izcelsmes un kvalitātes, tāpēc valsts akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži” (LVM) nopietnu vērību pievērš meža koku sēklu ieguvei un to kvalitātei.

 

Priedes sēklu materiālu LVM pārsvarā iegūst no čiekuriem, kas ievākti priedes sēklu plantācijās, kuru kopējā platība ir 697 hektāru. Līdz janvāra sākumam priedes sēklu plantācijās ievākti čiekuri 705 hektolitru apjomā. No tiem paredzēts iegūt ap 500 kilogramiem kvalitatīvu sēklu. Čiekuru vākšana turpinās un šajā sezonā plānots ievākt vēl 300 hektolitrus priežu čiekuru.

 

Egles čiekurus ievāc gan sēklu plantācijās, gan mežaudzēs. Pēc vairāku gadu pārtraukuma, 2000. gada rudenī bija iespēja ievākt čiekurus no sēklu plantācijām – 625,5 hektolitrus. Savukārt mežaudzēs 2000. gada rudenī iegūts 264 hektolitru čiekuru, un šī gada pirmajos mēnešos no tām plānots ievākt vēl 2500 hektolitru čiekuru.

 

Bagātīga sēklu raža šajā sezonā bija bērzam, nodrošinot 250 kilogramu sēklu no visiem bērza izcelsmes apgabaliem. Pieprasījums pēc bērza sēklām ik gadus pieaug, jo mazvērtīgo lauksaimniecības zemju atjaunošanai nepieciešams bērza stādmateriāls.

 

Sēklu iznākums no plantācijā iegūtajiem čiekuriem ir divas reizes lielāks nekā no mežaudzes čiekuriem. Vienā priedes čiekurā ir no 20 līdz 30 sēklām, bet eglei līdz 150 sēklām.

 

No viena kilograma priedes sēklu iespējams izaudzēt ap 55 000 priedes sējeņu, savukārt ar kilogramu egles sēklu pietiek 45 000 stādu izaudzēšanai.

 

Čiekuru pārstrādi veic Rendas, Kalsnavas, Vijciema, Kokneses čiekurkaltēs. Sēklu pārstrāde un uzglabāšana notiek Kalsnavas sēklu pārstrādes kompleksā, apstrādājot ap 20 kilogramiem skuju koku sēklu diennaktī. Sēklas uzglabā saldētavā ar regulējamu temperatūras režīmu

Pašreizējie čiekuru un sēklu ieguves apjomi ir pietiekami, lai turpmāk nodrošinātu nepieciešamību pēc meža koku sēklu materiāla.

 

Meža sēklas meža atjaunošanai un stādmateriāla audzēšanai Latvijā sagatavo un realizē tikai valsts akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” kokaugu reproduktīvā saimniecība “Sēklas un stādi”.

 

Tomass Kotovičs,


VAS “Latvijas valsts meži”
biroja vadītājs, 9408866

 17.doc