22 • 05 • 2024

Padomi atpūtai un norises mežā – lasītākās dabas ziņas vieglajā valodā

appo8833

Šī gada maijā, kad tradicionāli tiek atzīmēts vieglās valodas mēnesis, aprit tieši divi gadi, kopš mammadaba vietnē lasāmas dabas ziņas vieglajā valodā. Šajā sadaļā apkopotas informatīvas un izglītojošas ziņas par AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vides ekspertu novērojumiem un atklājumiem, skaidrotas dažādas aktuālas norises dabā un sniegti padomi, kas lieti noder, atpūšoties mežā.

Šo divu gadu laikā lasītāko ziņa vidū bija padomu stāsts par to, kā rīkoties situācijā, ja satiek meža zvēru, izzinošs raksts par kameņu sugu dzīvesveidu un to, kā kamenes atšķirt no bitēm, kā arī izglītojošs raksts par īpašām sūnām, kas vizuāli līdzinās mīkstiem ciņiem.

Dabas ziņu veidošana vieglajā valodā ir turpinājums mammadaba vietnes piekļūstamības attīstībai. Vēl gadu iepriekš – 2022. gadā – tika radīta mammadaba tīmekļvietnes versiju vieglajā valodā, nodrošinot populārāko LVM tūrisma objektu aprakstus vieglajā valodā.

“Esam gandarīti, ka turpinās sadarbība kvalitatīvu ziņu veidošanā ar vieglās valodas ekspertiem. Kā sociāli atbildīgam uzņēmumam, mums ir svarīgi sniegt praktisku ieguldījumu un piedalīties iekļaujošas sabiedrības veicināšanā, sekmējot vērtīgas informācijas pieejamību visiem iedzīvotājiem. Ceram, ka dabas ziņas vieglajā valodā vairo izpratni par Latvijas mežu bagātībām un iedvesmos doties dabā, lai visu apskatītu un iepazītu,” norāda LVM komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.  

Sadaļā apkopoto ziņu teksti atbilst vieglās valodas nosacījumiem gan valodas, gan arī vizuālā izkārtojuma līmenī. Šāda teksta galvenais uzdevums ir nodot informāciju skaidri saprotamā veidā. Informācija vieglajā valodā ir būtiska dažādām iedzīvotāju grupām: vājdzirdīgajiem, cilvēkiem ar demenci, disleksiju, cilvēkiem pēc insulta, iebraucējiem ar vājām valodas zināšanām, cilvēkiem ar intelektuālās attīstības traucējumiem un citiem.

Dabas ziņas vieglajā valodā atrodamas mammadaba vietnē, valodu izvēlnē no visām pieejamajām valodām izvēloties vieglo valodu.

 DABAS ZIŅAS VIEGLAJĀ VALODĀ 

mammadaba tīmekļvietnē vienkopus atrodama informācija par Latvijas valsts mežu ierīkotajām un uzturētajām tūrisma un atpūtas vietām visā Latvijā. Lai nodrošinātu informācijas piekļūstamību arī cilvēkiem ar redzes traucējumiem, tīmekļvietnē var pielāgot krāsu kontrastu un burtu lielumu. Tāpat informācija par iecienītākajiem LVM tūrisma objektiem ir publicēta ukraiņu valodā.