20 • 07 • 2023

Murmastienes apkaimē devīto reizi 40 gados mazo ērgļu ligzdā konstatēti divi jaunie ērgļi

mazie ergli divi

Veicot mazo ērgļu monitoringu, vienā no sešiem parauglaukumiem Latvijā, Murmastienes apkaimē,  AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vecākais vides eksperts, ornitologs Uģis Bergmanis konstatējis īpaši retu gadījumu – vienā ligzdā novērojis divus jaunos ērgļus.

Parauglaukumā “Murmastiene” pētījumi tika uzsākti pirms 40 gadiem, un konkrētajā teritorijā šis ir tikai devītais gadījums ar diviem praktiski pieaugušiem jaunajiem ērgļiem vienā ligzdā.

“Divus pieaugušus ērgļus vienā ligzdā novērojam tik reti tādēļ, ka sugai ir raksturīga ligzdošanas īpatnība – kainisms. Tas  nozīmē, ka no parasti divām izdētajām olām izšķiļas divi ērglēni un vecākais noknābj jaunāko. Tikai nepilnos 2 % no visiem sekmīgajiem ligzdošanas gadījumiem ligzdās izaug divi jaunie putni,” skaidro Uģis Bergmanis.

LVM pastāvīgi īsteno septiņu aizsargājamo putnu sugu monitoringu. Mazā ērgļa ligzdošanas sekmes tiek pētītas sešās teritorijās, un pērn apkopotie dati liecina, ka mazo ērgļu populācija ilgtermiņa un vidēja termiņa periodā ir stabila. Ikviens interesents var sekot līdzi mazo ērgļu ikdienai arī LVM nodrošinātās tiešraidēs no piecām mazo ērgļu ligzdām. 

 PUTNU LIGZDAS TIEŠRAIDĒ 

Lasīt vairāk: