21 • 02 • 2023

Pasniegtas LVM mežkopības izcilības balvas

mezkopibas balva

Lai izteiktu atzinību labākajiem darbiniekiem par ieguldījumu meža atjaunošanā un kopšanā, AS “Latvijas valsts meži” Mežsaimniecības struktūrvienība iedibinājusi tradīciju pasniegt “Mežkopības izcilības balvu”. Par sasniegto izcilību meža atjaunošanā balvu saņēma LVM Zemgales reģiona mežkopības komanda, bet par izcilu jaunaudžu kopšanas rezultātu – Vidusdaugavas reģiona mežkopības komanda.

“Lai gan liekas, ka mežs aug lēni un sava darba augļus mežkopji var novērtēt tikai pēc daudziem gadiem, ir izstrādāti mērījumi, pēc kuriem ātri vien var noteikt, cik kvalitatīvs un ražīgs būs nākotnes mežs.

Rūpes par jaunajiem kociņiem pirmajos gados pēc to iestādīšanas ir jo īpaši svarīgas, lai  mežaudze būtu veselīga un vērtīga. Balvas, ko ik gadu pasniedzam par izcilu rezultātu sasniegšanu, ir apliecinājums mūsu darbinieku zināšanām, vēlmei mācīties un drosmei ikdienas darbos izmantot jaunākās tehnoloģijas,” stāsta LVM Mežkopības vadītājs Mārtiņš Gūtmanis.

Mežkopībā darba rezultāti ik gadu tiek noteikti, veicot mērījumus meža atjaunošanā stādītās/sētās platībās četru gadu vecumā un vērtējot jaunaudžu kopšanas rezultātus audzēs, kurās noslēdzas mežaudzes sastāva veidošanas cikls.

LVM 2022. gadā kopumā meža atjaunošanu un ieaudzēšanu veica 19,2 tūkst. hektāru apmērā, bet jaunaudzes izkopa 28,6 tūkst. hektāros. Savukārt šogad meža atjaunošana un ieaudzēšana plānota 18,3 tūkst. hektāru, bet jaunaudžu kopšana – 35,3 tūkst. hektāru.

Lasīt vairāk: