07 • 02 • 2023

Meža nozīme cīņā ar klimata pārmaiņām – šī gada tēma “Latvijas Meža dienās”

meza dienas mezs klimatam

Šī gada 26. un 27. maijā Tērvetē notiks meža nozares lielākais pasākums “Latvijas Meža dienas”. Kāda ir koksnes loma oglekļa piesaistē un skābekļa ražošanā? Kā koka būvniecība var palīdzēt klimatam? – tie ir tikai daži no aktuālajiem jautājumiem, kas saistīti ar šī gada pasākuma tēmu par meža nozīmi klimata pārmaiņu mazināšanā.

“Latvijas Meža dienu” apmeklētāji 1,6 kilometru garā maršrutā arī šogad varēs piedalīties atraktīvās meistardarbnīcās: meža izziņas pieturās, kur aktīvi darboties gan lieliem, gan maziem kopā ar zinošiem nozares profesionāļiem, Cūkmenu un draudzīgiem pasaku tēliem.

26. maijs būs veltīts skolas vecuma jauniešiem, kad kopā ar biedrību “Zaļā josta” skolēni tiks aicināti piedalīties īpaši sagatavotās aktivitātēs par otrreizēju materiālu izmantošanu ilgtspējīgam dzīvesveidam. Šajā dienā skolēni varēs gūt atbildes uz mežsaimniecības jautājumiem, ļaujot izprast klimata ietekmi uz meža audzēšanu un augoša meža ietekmi uz klimatu. Tāpat skolēni varēs uzzināt par mācību un karjeras iespējām meža nozarē. Skolu dienā uz lielās pasākuma skatuves gaidāma dažādu konkursu laureātu sveikšana un koncerti. Īpašie šīs dienas muzikālie viesi – grupa "Citi zēni". Skolu pārstāvji, piesakot dalību “Latvijas Meža dienās”, pirms pasākuma e-pastā saņems papildu izglītojošus materiālus. Papildu informācija pieejama vietnē www.latvijasmezadienas.lv

meza dienas plakats 2023 majaslapai

Savukārt 27. maijā pasākuma programma būs īpaši piemērota ģimenēm – līdzās dažādiem muzikāliem priekšnesumiem uz  lielās pasākuma skatuves visas dienas garumā, apmeklētājus ar īpašu koncertu šogad priecēs grupa “Bermudu Divstūris”, bet visā pasākuma norises teritorijā notiks izzinošas darbnīcas gan lieliem, gan maziem, kā arī dažādi paraugdemonstrējumi, kas palīdzēs uzzināt vairāk par daudzveidīgo meža nozari, kokapstrādi un ar vidi saistītu organizāciju darbu.

AS “Latvijas valsts meži” komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs: “Latvijas Meža dienas jau piekto gadu vienkopus aicina satikties gan dabas draugus un pieredzējušus mežkopjus, gan arī ģimenes ar bērniem. Tieši izpratne un zināšanas, ko gūstam no praktiskas pieredzes, gāž mītus un ļauj saprast neaprakstāmo likumsakarību starp augošu, veselīgu mežu, gaisu, ko elpojam, un oglekli, ko koksne un tās izstrādājumi var uzglabāt daudzus gadus. Vai mežs ir atbilde klimata pārmaiņām? – domāju, ka to noteikti varam apgalvot. Atjaunojamās enerģijas nozīme šodien pieaugusi kā vēl nekad.”

AS "Latvijas valsts meži" kopš 2018. gada ir iedibinājuši jaunu tradīciju – reizi gadā LVM dabas parkā Tērvetē vienkopus aicināt visus meža draugus, lai kopā svinētu "Latvijas Meža dienas". Dalība pasākumā ir bez maksas. Īpaši gaidītas ciemos ir skolas un ģimenes, lai iepazītu meža audzēšanas ciklu no sēkliņas līdz koka mājai, izprastu meža lomu klimata pārmaiņu mazināšanā, kā arī izzinātu mācību un karjeras iespējas meža nozarē vairāk nekā 80 meža izziņas pieturās!

Pasākumu rīko AS "Latvijas valsts meži" sadarbībā ar Dobeles novada pašvaldību un vairāk nekā 100 meža nozares organizācijām.

Lasīt vairāk: