15 • 12 • 2020

LVM: notikusi meža darbu plānošanas kļūda

appo0566

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ir izvērtējusi situāciju vietā, kur 2020. gada augustā ir veikta mežizstrāde Madonas novada Liezēres pagastā esošo kultūras pieminekļu “Avotiņu senkapi” un “Avotiņu pilskalns” teritorijā. Vērtējuma rezultātā ir atklāta kļūda meža darbu plānošanā, kur neprecīza plānošanas procedūras piemērošana, kā arī koordināšu neatbilstība kartē un dabā ir radījusi situāciju, kur bojāti valsts kultūras pieminekļi.

LVM ir apturējusi visus mežsaimnieciskos darbus minētajā teritorijā, kamēr tiek izstrādāts pasākumu plāns situācijas labošanai, piesaistot atbildīgo dienestu darbiniekus un ekspertus.

LVM atzinīgi vērtē Vidzemes novadpētnieku Bruno Podiņa, Lailas Lūses un Aigara Krigerta rīcību sniedzot informāciju par notikušo, līdz ar to dodot iespēju novērst lielākus bojājumus valsts kultūras pieminekļiem, veicot augsnes sagatavošanu pirms stādīšanas. LVM ir izveidota pārbaudes komisija, lai veiktu detalizētu notikušā izvērtēšanu un izstrādātu ieteikumus ar mērķi nepieļaut šādas situācijas atkārtošanos nākotnē.

“Par spīti tehnoloģiju attīstībai kartogrāfijā un mežu apsaimniekošanā, diemžēl pilnībā kļūdas iespējamību nevar izslēgt. Tās var rasties kā tehnoloģisku, tā cilvēcisku faktoru ietekmē. Vēlos personīgi atvainoties arī mūsu reģiona darbinieku vārdā par radušos situāciju valsts nozīmes kultūras pieminekļu teritorijā, kā arī Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldei (NKMP) par neprecīzi sniegto LVM rīcībā esošo saskaņojumu interpretāciju. Esam apzinājuši, kā šī kļūda radusies un ievērosim NKMP rekomendācijas, lai mazinātu notikušā sekas,” skaidro LVM Rietumvidzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Vilmārs Katkovskis.

Kultūrvēsturiskais mantojums ir svarīgs ikvienam LVM darbiniekam un sadarbības partnerim. Ik gadu tiek plānoti un veikti mežsaimnieciskie darbi kultūras mantojumu apkārtnē, rūpējoties un saglabājot esošās vērtības. Daļā šo kultūras pieminekļu LVM arī ik gadu veic dažādus uzturēšanas un sakopšanas darbus, piemēram, Augstrozes apkaimē LVM Rietumvidzemes reģionā. Sadarbībā ar pašvaldībām apsaimniekošanas darbi tiek veikti arī Zilākalna teritorijā, Liepupes pilskalnā, Inčukalna Velnalā un citos kultūrvēsturiskos objektos visā Latvijā.

LVM saimnieciskie darbi notiek 245 valsts kultūras mantojuma pieminekļu teritorijā. Meža apsaimniekošana šajās teritorijās notiek sadarbībā ar NKMP.