19 • 06 • 2019

LVM zinātniskās izpētes pasūtījums par mežaudžu kaitēkļiem

 

20181206 111006 resized copy

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) aicina pieteikties zinātniskās institūcijas pētījuma “Stumbru kaitēkļu savairošanās risku apzināšana Lubānas iecirknī un Stiklu purva degumā. Priežu audžu tīkllapsenes savairošanās prognoze Nīcgales iecirknī” veikšanai.

Pētījums paredz aktivitātes dažādās Latvijas vietās, novērtējot meža kaitēkļu savairošanās riskus, kas radušies abiotisku faktoru ietekmē, kā arī izzināt jaunas metodes kukaiņu populāciju attālinātai attīstības novērtēšanai.

Pētījumam definēti četri virzieni:

  • novērtēt LVM veiktos preventīvos pasākumus plūdu bojātās egļu audzēs Lubānas iecirknī (saimnieciskās darbības ierobežojumi un feromonu slazdu izvietojums), kā arī novērtēt egļu astoņzobu mizgrauža savairošanās risku,
  • novērtēt dabas lieguma “Stiklu purvi” degumā radušos dendrofāgos kaitēkļus un to ietekmi uz bojātām mežaudzēm degumā un pieguļošajām nebojātām mežaudzēm 500 metru platā joslā ap degumu, neņemot vērā dabas lieguma robežas, kā arī ievākt datus par konstatētām īpaši aizsargājamām pirofīlām sugām reizē ar kaitēkļu uzskaiti parauglaukumos,
  • novērtēt priežu audžu tīkllapsenes ziemojošo kāpuru diapauzes mehānismu Daugavpils apkārtnē,
  • apzināt citas (inovatīvas) metodes kukaiņu attīstības faktoru un to sakarību novērtēšanai, aizstājot apsekojumus dabā. Piemēram, izmantojot attālās izpētes metodes kaitēkļu izplatības dinamikas (defoliācijas izmaiņu) novērtēšanai, kā arī gatavojot rekomendācijas to bojājumu ierobežošanai.

 Pētījuma pieteikums 

 Piedāvājums izpētes veikšanai 

Piedāvājuma iesniegšanas termiņš:  2019. gada 28. jūnijs.