17 • 10 • 2018

Cieša sadarbība ar vietējiem uzņēmējiem laukos

Veicot meža apsaimniekošanas darbus, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) bieži sadarbojas arī ar citiem zemes īpašniekiem, uzņēmumiem un pašvaldībām un cenšas rast abpusēji pieņemamus risinājumus.

Nesen šāds pozitīvas sadarbības piemērs bija vērojams Rietumvidzemes reģiona Salacgrīvas iecirknī, kur koksnes transportēšanai tika izmantots īslaicīgas lietošanas koka vairogu ceļš.

img 20180723 150923 cels

Saskaņojot koksnes transportēšanas maršrutu, tika saņemta informācija, ka šajā laikā plānota ceļa posma pārbūve, kas tās darbu veicējam nosaka neierobežot transporta kustību. Lai arī AS “Latvijas valsts meži” darbi un koksnes transportēšana noteikti ietekmēja pašvaldības, apkārtējo uzņēmēju un ceļu būvētāju plānus, neviens neteica “nē”, bet gan meklēja kompromisus.

Tiekoties ar ceļu būves darbu veicējiem un apspriežot vietu, kur LVM koka vairogu ceļš varētu savienoties ar pašvaldības ceļu, AS “Latvijas valsts meži” speciālists Edgars Krūmiņš ierosināja piebraukšanu organizēt caur vietējā kokapstrādes uzņēmuma SIA “Draugudārzs” kokmateriālu krautuvi. Tā īpašnieks Māris Siktārs ar izpratni izturējās pret šo lūgumu, kaut arī tas pašam sagādāja zināmas neērtības, un bez iebildumiem to arī atļāva. Tādējādi uzstādāmajam koka ceļam vairs nevajadzēja šķērsot jaunizrakto grāvi ceļa malā.

img 20180723 151515 pieslegums

Privātās zemes īpašnieks, pa kura pļavu gāja ceļa posms, pārkārtoja elektrisko ganu, un SIA “Ķikuti 99” trīs dienu laikā uzstādīja koka vairogu ceļu.

Mežistrāde un kokmateriālu transports notika sadarbības atmosfērā. Kamēr ceļu būvētāji bruģēja trotuārus, AS “Latvijas valsts meži” veda kokmateriālus, savukārt asfalta segas klāšanas laikā LVM ierobežoja koksnes transportēšanu. Šobrīd visi darbi pabeigti, un koka vairogu brauktuve gaida pārvietošanu uz Lēdurgas pusi.

img 20180723 151741sadarbiba

 

Paldies visiem šajā sadarbības procesā iesaistītajiem: ceļu būves uzņēmumam SIA “Asfaltbūve”, koksnes pārstrādes uzņēmuma SIA “Draugudārzs” īpašniekam Mārim Siktāram, kā arī privātās zemes īpašniekam Dainim Landsmanim.