23 • 08 • 2018

Pieaugot cenām, palielinās koksnes pārdošanas apjomi

ae d 190079

2018. gada sešos mēnešos AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ieņēmumi no koksnes produktu realizācijas ir palielinājušies par 17%, sasniedzot 149 milj. eiro. Cenas apaļkoku produktiem ir pieaugušas par 12%, enerģētiskajai šķeldai par 8%, savukārt kopējais koksnes piegāžu apjoms pieaudzis par 4%, sasniedzot 2,85 milj. kubikmetru.

LVM Mežsaimniecības direktora vietnieks koksnes ražošanas un piegādes jautājumos Andris Balodis: “Salīdzinot ar 2017. gada sešiem mēnešiem, šogad uzņēmums klientiem, kokrūpniecības uzņēmumiem, ir piegādājis par 2% vairāk skuju koku zāģbaļķu, par 16%  vairāk lapu koku zāģbaļķu, kā arī par 13% vairāk finierkluču. Īpaši jāuzsver AS “Latvijas valsts meži” spēja pildīt enerģētiskās šķeldas piegāžu saistības situācijā, kad tirgū strauji auga pieprasījums un veidojās šķeldas deficīts. Uzņēmums saviem klientiem sešos mēnešos ir piegādājis šķeldu 225 tūkst. MWh apjomā, kas ir par 1% vairāk, salīdzinot ar 2017. gada 1. pusgadu. ”

Palielinoties tievas dimensijas koksnes pārstrādes iespējām Latvijā (plātņu, granulu un palešu bloku ražošana) un saglabājoties labai tirgus situācijai, AS “Latvijas valsts meži” 2018. gada pirmajā pusgadā tievas dimensijas koksni ir vairāk pārdevusi vietējiem pārstrādes uzņēmumiem. Tā rezultātā šogad par 80% ir samazinājušies papīrmalkas eksporta apjomi.

AS “Latvijas valsts meži” koksnes produktu pircēji ir dažādi koksnes produktu pārstrādes uzņēmumi: skuju un lapu koku zāģmateriālu ražotāji, bērza saplākšņa ražotāji, mietu un stabu ražotāji, plātņu un granulu ražotāji, siltuma enerģijas ražotāji, guļbūvju ražotāji un citu koksnes produktu ražotāji. Uzņēmuma klienti savus produktus (skuju koku konstrukciju materiālus, saplāksni, OSB un skaidu plātnes, granulas u.c.) lielākoties realizē eksporta tirgos Eiropā, Ziemeļāfrikā un Āzijā, veiksmīgi konkurējot ar citiem ražotājiem no Skandināvijas, Krievijas un Vācijas.

LVM kopš dibināšanas 1999. gadā, īstenojot ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, valsts un pašvaldību budžetos iemaksājusi vienu miljardu eiro. LVM saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē. Ik gadu LVM apsaimniekotajos mežos koksnes daudzums pieaug par 12 miljoniem kubikmetru.