16 • 05 • 2017

Izaicinājums – diena dabā bez ekrānierīcēm!

vesela diena lvm 2017

AS “Latvijas valsts meži” un “Centrs Dardedze” vienojušies kopīgā kampaņā “Ārā no ekrāniem, kopā pa īstam”, lai aicinātu ģimenes sestdienu, 20. maiju, pavadīt dabā bez ekrānierīcēm.

Kā vēsta pavasarī veiktās aptaujas rezultāti, jau 73,1% bērnu vecumā līdz trīs gadiem skatās un lieto ekrānierīces, visbiežāk pie tām pavadot no 1 līdz 3 stundām. Ekrānierīču lietošanas ilgums aug līdz ar bērnu vecumu, un pusaudžu vecumā jau 18,6% savā brīvajā laikā izmanto ekrānierīces vairāk nekā 5 stundas dienā.

“Ar ekrāniem vecāki mēdz ātri atrisināt tūlītējas vajadzības – iegūt brīvu laiku vai nomierināt bērnu, kaut ko no bērna panākt. Taču rezultātā ar laiku rodas lielākas problēmas – vecākiem kļūst arvien grūtāk kontrolēt bērna lietoto ekrānierīču saturu un radīto ietekmi, kā arī konsekventi ievērot konkrētus noteikumus. Tas attiecas uz jebkura vecuma bērnu – ja ekrānierīces ir kļuvušas par bērna galveno interešu objektu, viņš zaudē ne vien iespēju apgūt un trenēt emociju un uzvedības pašregulācijas prasmes, bet arī ļoti nozīmīgu saskarsmi ar saviem tuvākajiem,” stāsta “Centrs Dardedze” psiholoģe Daina Dziļuma.

Izaicinājums “Vesela diena” rosina ģimenes izvērtēt savus ekrānierīču lietošanas ieradumus un vairāk laika pavadīt kopā, atpūšoties dabā – doties uz mežu, pastaigā gar jūru vai citur.

Latvijā pieejamas vairāk nekā 400 AS “Latvijas valsts meži” izveidotas atpūtas vietas, kā arī 59 apskates objekti, 41  dabas taka 70 km garumā, tajā skaitā 8 laipas purvā, un 8 skatu torņi, kas bez maksas pieejami ikvienam apmeklētājam.  Iepazīties ar atpūtas objektiem iespējams vietnē www.mammadaba.lv.

Plašāka informācija par kampaņu “Ārā no ekrāniem, kopā pa īstam”: www.centrsdardedze.lv.