27 • 05 • 2016

Meža atjaunošanas pavasara sezona teju noslēgusies

mea dienas

Šogad AS “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajos mežos atjaunota jau gandrīz visa pavasara sezonā plānotā meža platība, iestādot vairāk nekā 20 miljonus augstvērtīgu koku stādu. LVM Meža atjaunošanas un kopšanas vadītāja Dace Ozola teic, ka atlikušos meža atjaunošanas darbus plānots pabeigt jūnija sākumā.

Produktīvu un ekoloģiski noturīgu mežu izaudzēšanas priekšnosacījums ir kvalitatīva meža atjaunošana ar katram izcirtumam piemērotākajām koku sugām. Mežu atjaunošanas plānošana pa atjaunošanas veidiem, atjaunojamām sugām un atjaunošanas termiņiem tiek veikta vienlaicīgi ar lēmuma pieņemšanu par galvenās vienlaidus atjaunošanas cirtes (kailcirtes) veikšanu mežaudzē.  

Meža atjaunošanai izmanto gan ietvarstādus, gan kailsakņu stādus ar uzlaboto sakņu sistēmu, kas “LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavās tiek audzēti no sēklu plantācijās iegūtām sēklām. Savlaicīgi veikta plānošana ļauj kokaudzētavām izaudzēt nepieciešamo sugu stādus un nodrošināt to apjomu. 

Galvenokārt jaunie kociņu stādi nonāk izcirtumos – platībās, kur novākta koksnes raža, bet nelielā apjomā tie tiek stādīti teritorijās, kur nepieciešams papildināt iepriekšējo gadu stādījumus, kas cietuši no salnām, slimībām, kukaiņu vai pārnadžu bojājumiem, kā arī meža platībās, kas dabiski nav pilnībā atjaunojušās. Papildinot ar jauniem stādiem platības, jārēķinās ar papildu stādiem un atjaunošanai paredzēto laiku. Dažos Latvijas reģionos pārnadžu bojājumi šogad ir novērojami vairāk, nekā citus gadus.

Picture222

Līdz 23. maijam iestādīti jau teju 7,1 tūkstoši hektāri meža. Ja lūko, kādas koku sugas un cik lielā platībā ir jau iestādītas, tad: līdz šim 3,8 tūkstoši hektāru platībā iestādītas priedes, 2,7 tūkstoši hektāru platībā – egles, 476 hektāru platībā – bērzi, 59 hektāru platībā – ozoli un melnalkšņi. Lielākie stādīšanas darbi rit tieši pavasara mēnešos.

“Galvenokārt Latvijas mežos tiek stādītas priedes un egles. Valsts pārziņā jau vēsturiski vairāk ir to mežu, kuros aug skuju koki. Turklāt ar šīm sugām daudz strādāts tieši selekcijas ziņā – tās ātrāk aug un dod lielāku mežaudzes krājas pieaugumu uz hektāru. Bērzi Latvijas valsts mežos tiek stādīti mazāk, jo tie ļoti labi atjaunojas dabiski. Taču ne visas platības tiek atjaunotas ar kokaudzētavās augušiem koku stādiem, valsts mežos noteikts platību skaits tiek atvēlēts dabiskai atjaunošanai,” skaidro Dace Ozola.

Pateicoties labvēlīgajiem laika apstākļiem un reģionu darbinieku neatlaidīgajam darbam savlaicīgi noslēdzot līgumus par meža stādīšanu un tos atbildīgi vadot, meža atjaunošanas darbi reģionos tuvojas noslēgumam. Atlikušie darbi tiks turpināti rudenī.

AE D 177221

Sekot stādīšanas gaitai var arī www.lvm.lv sākumlapā ievietotajā „Koku skaitītājā".